Сесиите се провеждаха в зала Бойчо Брънзов преди да станат онлайн. Снимка Архив

Сесиите се провеждаха в зала Бойчо Брънзов преди да станат онлайн. Снимка Архив

Съветници от опозицията ще се съберат утре в бургаски хотел за провеждането на сесията на местния парламент, на която ще бъде гласуван проекта за бюджет на Община Бургас за настоящата година. Председателският съвет към Общински съвет - Бургас взе решение комисиите и сесията да се проведат присъствено. Буквално няколко дни след това, решението бе променено и бе върнат варианта на онлайн провеждане на сесията, както досега, заради извънредната епидемична обстановка и растящия брой на заразени с корона вирус в Бургас.

"Ние категорично не одобряваме взетото решение и мотивите към него, тъй като същите могат да се провеждат присъствено безпроблемно при спазване на всички противоепидемични мерки. Против сме да се спекулира с настоящото положение, както и да се възпрепятства работата на Общински съвет с несъстоятелни аргументи. На сесията ще бъде обсъждан и гласуван бюджета на Община Бургас за 2021 година. За нас е повече от неприемливо това да се случва при подобни условия, които създават предпоставки за съмнения в демократичността на процеса гласуване. Бюджетът е основен инструмент за провеждане на икономическа, финансова и социална политика от страна на Община Бургас и като такъв неговото приемане изисква пълен достъп на граждани и медии до информация относно неговото приемане", коментираха от "Движение България на гражданите".

Идеята за събирането на съветниците в една зала е на Средна европейска класа. От партията са поканили колегите си от другите опозиционни партии да се съберат заедно и така да гласуват бюджета. Покана е отправена към "Демократична България", НФСБ, независимите съветници.