Докладната записка в подкрепа на таксиметровите шофьори. Снимката е илюстративна

Докладната записка в подкрепа на таксиметровите шофьори. Снимката е илюстративна

Да се удължи с 2 месеца валидността на разрешителните, издадени от Община Бургас за извършване на таксиметрова дейност на водачите, които не са упражнявали дейност за времето на извънредното положение (от 13-ти март до 13-ти май б.а.). Това предлагат в своя докладна записка общинските съветници от "Движение България на гражданите" - Стоян Грозев, Живко Табаков, Манол Тодоров и Костадин Андонов. Те са входирали докладна записка, която трябва да бъде разгледана и обсъдена на заседанията на постоянните комисии и след това гласувана на заседание на Общинския съвет в край на май.

Местният парламент гласува мерки за обекчаване на бизнеса на сесията от 24-ти март. Една от тях е свързана с дейността на таксиджиите в общината. Съветниците гласуваха тогава - да се даде възможност на таксиметровите водачи да преустановят временно дейността си, като за времето, когато не са работили, освен, че ще им бъде възстановен внесения данък за таксиметров превоз, съгласно чл. 61, ал. 2 от Закона за местните данъци и такси, ще бъдат освободени еднократно от административна такса за издаване на разрешително за таксиметров превоз.

"След проведена среща с представители на Браншовата организация на таксиметровите превозвачи и шофьори в България стана ясно, че приетите мерки засягат много малка част от извършващите този род дейност, защото водачите избрали да преустановят дейността си трябва да върнат и разрешителното за съответната дейност. А връщайки разрешителното, те нямат право да могат да работят. На болшинството хора заети в тази сфера доходите са само и единствено от таксиметрови услуги и връщайки разрешителното те се лишават дори и от минимални средства, които да постъпват в семейния бюджет и това обуславя решението им да не се възползват от приетата мярка, защото тя не е работеща за тях", пише в докладната записка на "Движение България на гражданите".

Издаването на разрешителното за извършване на таксиметрова дейност в община Бургас е 40 лева, а данъкът за осъществяване на дейността е 55 лева на месец или 660 лева на година.

"За да можем реално да облекчим таксиметровия бранш в община Бургас и да ограничим щетите от кризата в него предлагаме Общинският съвет да гласува следните мерки: 1. Да се удължи срокът на валидност на разришителните издадени от община Бургас за извършване на таксиметрова дейност с времето на извънредно положение; 2. Да се освободят от данък за осъществяване на таксиметрова дейност за срока на извънредното положение всички лица имащи разрешение от община Бургас за извършване на таксиметрови услуги и които не са преустановили дейност;", пише в предложението за решение на съветниците.

Към докладната записка е приложена и подписка от членове на Браншовата организация на таксиметровите превозвачи и шофьори в България извършващи дейност на територията на община Бургас.