Живко Табаков (вторият отляво надясно) обяви новината на нарочен брифинг. Снимка Лина Главинова

Живко Табаков (вторият отляво надясно) обяви новината на нарочен брифинг. Снимка Лина Главинова

Независимият общински съветник в местния парламент на Бургас и общински председател на ДБГ - Живко Табаков обяви кандидатурата си за кмет на морския град. Той съобщи новината в присъствието на Стоян Грозев - областен председател на партия "Движение България на гражданите", на неврохирурга д-р Светослав Тодоров и на Светла Белчева - член на Националната асоциация на домоуправителите.

Табаков е първият, който официално обявява намерението си да участва в изборите за кмет на морския град. Местният вот ще се проведе в края на октомври. На него жителите на общината ще избират общински съветници, кмет на община и кмет на населено място.

Слоугънът на кампанията на Табаков е "Избери посока на Бургас", а логото - капитански рул вплетен в компас. 

"Преминах през много битки през тези четири години. Проведохме много кампании, в които винаги сме се допитвали до мнението на бургазлии", каза Живко Табаков. Той прочете отворено писмо до жителите на Бургас. "... Вярвах и продължавам да вярвам, че Бургас може да бъде силен град на свободни хора, който предоставя на гражданите доходи, здравеопазване, образование, социална равнопоставеност, сигурност, чиста околна среда и възможности за развитие на икономика и туризъм.

Към днешна дата съзнавам, че Бургас е изправен пред сериозно изпитание, породено от липсата на работеща икономика, ниско трудово възнаграждение и недостатъчни възможности за реализация. Високите данъци, повишаването на цените на услугите, отсъствието на здрава бизнес среда и инвеститорски интерес, напускането на младите хора, засилиха усещането за неудовлетвореност и гняв към управляващите.

Гневен съм и аз, и споделям Вашите тревоги, защото Бургас не е само град на приятелските кръгове на кмета и ГЕРБ, не е само на елита, но и на всички бургазлии, които искат да се развиват и успяват без лични връзки или богатство, а от работа и компетенции", пише в писмото.

С него той слага началото на дебат с участието на бургазлии. В продължение на десет седмици ще бъдат задавани десет теми, по които жителите на града могат да изкажат своето мнение и препоръки на официалната фейсбук страница на Живко Табаков.

"... Не съм забравил своите ангажименти като избран от Вас общински съветник и се борих всеки ден за постигането на добри резултати. В продължение на четири години ние имахме шанса да се запознаем, да дискутираме, вървяхме рамо до рамо във важни битки. Много пъти търсих Вашата подкрепа, искам я и сега, за да продължа да работя за Бургас. Това не е краят на общия ни път, а нова възможност за просперитета на Бургас.

Вероятно този дебат няма да отговори на всичките Ви въпроси, няма да бъдем на едно мнение винаги, но ще извадим на преден план съществените и значимите неща за нас като общество, като българи, като бургазлии. Бургас трябва да има посока и ние заедно можем да я зададем", така завършва писмото на Живко Табаков.

Той очаква подкрепа на кандидатурата си най-вече от гражданите на Бургас. "Първо ще водим разговори с гражданите, с представители на неправителствени организации и с експерти. А отговорите, които ще получим на зададените теми ще залегнат и в програмата ми", допълни Табаков.

След десет седмици ще стане ясно на каква подкрепа от други политически партии ще разчита Живко Табаков. Според него, ще бъде по-добре в предстоящата кампания да има повече кандидати за кметове.