Морето днес в Созопол е бурно и страховито. Снимки Емил Ованесов

Морето днес в Созопол е бурно и страховито. Снимки Емил Ованесов

Създателят на "Burgas International Film Fest" (BIFF) Емил Ованесов чете "В търсене на изгубеното време" на Марсел Пруст и съзерцава красотата на бурното мартенско море в Бургаския залив, докато се е изолирал в семейната къща в Стария Созопол. "Вълните днес са огромни около пет метра", разказа бургазлията и ни изпрати снимка, направена през прозореца на стаята му.

Той пълноценно оползотворява времето, което реши да прекара в Созопол, след обявяване на извънредното положение на 13-ти март в цялата страна във връзка с разпространението на корона вируса. Националният кризисен щаб призовава хората да си останат вкъщи и да излизат само в случаите, в които се налага. Тази препоръка спазва и Емил Ованесов. Оказва се, че оставайки у дома намира време за всичко, което в забързаното ежедневие остава на заден план.

"Чета непрекъснато. Освен Пруст, "прелиствам" на електронната книга и "Атлас изправи рамене" на Айн Ранд. Тренирам в домашни условия и обръщам внимание на майка ми. Сега имаме повече време да общуваме", признава създателят на BIFF. Той открива положителните страни на извънредното положение, в което е поставена цялата страна. "Общувам с много приятели от цял свят. Сега имаме време за това", допълва той. 

Оказва се, че времето прекарано у дома, макар и по принуда, може да носи положителни емоции.

В същото време Емил Ованесов следи как се развива ситуацията в страната и Европа. Причината е петото издание на BIFF. Той трябва да се проведе през юли в Бургас. А неговата подготовка и селекцията на филми тече от няколко месеца. Фестивалът разширява географията през годините. Той се реализира и с финансовата подкрепа на Община Бургас, и с медийното партньорство на сайт "Черноморие".

Галерия