IMG_0941-1

IMG_0941-1

СБУ в Несебър ще издига соцалния статус на учителя

към КНСБ в общината. В самото начало на конференцията председателят на Общинската синдикална организация Панайот Симеонов - зам.-директор на СОУ "Любен Каравелов", прочете поздравителен адрес до делегатите от Яна Христова - началник на отдел "Образование, извънучилищни и други дейности" в Община Несебър,след което представи отчета за дейността на синдикалната организация за периода 2007- 2012 г.

Като най-големи предизвикателства в работата през отчетния период бяха откроени защитата на работните места в системата на образованието,повишението на работните заплати, осигуряване на средства за лична квалификация,за работно и представително облекло,съхраняване и доразвиване на постигнатото в образователно-възпитателния процес.

Сред постиженията бяха отчетени нарастващото доверие на синдикалните членове - 320 на брой, независимостта от политически партии, участието с предложения в разработването на стратегическите  програми на МОМН и новия Закон за образованието, въвеждането на делегираните бюджети и системата за кариерно развитие на педагогическите кадри, максимална защита на трудовите и социални права.

Като слабост в дейността на синдикалната организация беше посочена липсата на мотивация за участие в протестни действия - Националната учителска стачка, недостатъчната медийна активност.

Усилията оттук нататък трябва да бъдат насочени към повишаване на обществения и социален статус на учителя и  издигането на доверието към институцията училище, подчерта в доклада си Симеонов. Предстои усъвършенстване на системата за диференцирано заплащане и кариерно развитие, повишаване на компетенциите на учителите в използването на ИКТ в образователно-възпитателния процес,осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд, квалификация и преквалификация.

Представен беше и финансовият отчет на синдикалната организация.

И по двата документи възникнаха оживени дебати, като в изказванията си  делегатите акцентираха най-вече на все още неподписания с Общината колективен трудов договор и произтичащите от това последици за синдикалните членове.

Гласувано бе решение с предложение представители на синдикатите да участват в заседанията на комисиите на Общинския съвет,когато се разглеждат въпроси,засягащи образованието.

Делегатите на конференцията избраха ново синдикално ръководство, стачен комитет и контролно-ревизионна комисия. За председател на синдикалната организация беше преизбран Панайот Симеонов.

 

 

Мара Момчилова