СДС Бургас с подписка срещу АЕЦ "Белене" в Япония е особено актуална. Всички виждат какви са последствията при строежа на атомна централа в земетръсен район. Белене също е земетръсна зона, не сме застраховани от японския ужас при реализацията на този проект", изтъкват сините. Сериозните рискове от земетресение в този район са посочени в доклад на БАН.

 

"Бургазлии са много чувствителни към екологични рискове и макар Белене да е далеч от Бургас, настояха точно от нас да започне подписката", обясни лидерът на сините в Бургас Константин Райков. Във "Фейсбук" също има създадена група за протеста:

http://www.facebook.com/#!/event.php?eid=188786107824451

СДС-Бургас очаква към подписката да се присъединят партийните структури и от други градове. Освен радиационно облъчване при заметресение, строежът на АЕЦ-Белене крие и други рискове. Той е много скъп – над 12 милиарда лева. Обсъжданите варианти са за заем от Русия, което ще ни постави в нечувана зависимост от Москва, или финансиране от бюджета. Ако се тръгне на финансиране през бюджета, това може да коства стабилността на държавата и да няма пари за пенсиите, изтъкна преди време лидерът на СДС Мартин Димитров.

Според него строителството на АЕЦ-Белене било все едно да си купиш руска печка, която не знаеш дали ще ти трябва и дали ще можеш да я плащаш.

Ако ГЕРБ допусне грешката да построи АЕЦ-Белене, това може да й коства управлението, убедени са сините.