СДС и ДСБ заедно на местните избори в Бургас , това е единствената политическа формация, която към момента задържа и постепенно увеличава рейтинга си и е логично на местните избори съставляващите коалицията партии да не се явяват отделно. Това са мотивите на ръководствата на СДС и ДСБ в Бургас за бъдещите съвместни действия.

Другият мотив е, че "Синята коалиция" е поискана от редовите членове на двете демократични партии. "Наше вътрешнопартийно проучване показа, че 68% от членовете ни искат СДС и ДСБ да се явяват на местните избори заедно", обясни председателят на ДСБ-Бургас Таня Рускова. Проучването е проведено миналия петък.

Подобно е становището и на членовете на СДС. "Длъжни сме да се съобразим с това, което искат хората, тъй като сме демократична партия. Предложенията идват от низовите структури и ние сме длъжни да ги приемем, а не обратно – да им налагаме мнението на ръководството", поясни лидерът на СДС-Бургас Константин Райков.

Тепърва ще се водят преговори и с други политически сили за разширяване на формата "Синя коалиция". Членовете на СДС и ДСБ обаче са на мнение, че за разговори трябва да се канят единствено представители на партии, които имат ясно изразена и последователна дясна политика и не са компрометирани в общественото пространство с безпринципни идеи и решения.