СДС: Кой стопанисва плажа в Приморско?

Близката до бившия червен министър на  благоустройството Асен Гагаузов фирма "Аноя" държи плажа незаконно и не се знае плаща ли наем на държавата. За това СДС алармира още миналото лято, когато стана ясно, че Гагаузов е дал плажа в последната секунда преди изборите.

 

В същото време ивицата има нов стопанин, спечелил последния търг в МРРБ.

"Хората в Приморско не знаят кой е действителният стопанин. Не е ясно кому принадлежи отговорността при инцидент. Не знаят и какво да казват на туристите, които идват на хотел и квартира в градчето, защото летовниците се оплакват, че са карани да плащат за чадъри и шезлонги", казва лидерът на СДС-Приморско Миглена Барцулева.

Дни преди изборите през 2009-а министър Асен Гагаузов е сключил договор с фирма за стопанисване на плажа "Приморско-север", въпреки че такъв вече съществува. Местната фирма “Оросей” има договор за стопанисване на плажа, сключен с Община Приморско. Той е валиден до март 2011 година. Дни преди да си тръгне обаче, министър Гагаузов обявява конкурс за ивицата, на който обявява за спечелила фирма "Аноя". Макар местната фирма да печели дело подир дело във всички съдебни инстанции, няма сила, която да ги възстанови в правата им на плажа – от "Аноя" вече са оградили ивиците, наслагали са чадъри навсякъде и започват да рекетират хората да плащат за чадъри и шезлонги. Свободната ивица е много малко, а на пясъка никне заведение след заведение. Туристите са наброили 200 шезлонга и 400 чадъра. Дневният оборот от тях е 3000 лв. 100 000 лв. пък е наемът, събран от собствениците на заведения.

На 4 февруари тази година новият министър Росен Плевнелиев обявява нов търг за плажа, тъй като Върховният административен съд прогласява за нищожна заповедта на предишния министър Асен Гагаузов, с която “Аноя” е определена за стопанин на ивицата. На 23 юни 2010 г. на новия търг "Йоана Транспорт" е класирана на първо място. Новият министър Росен Плевнелиев праща писмо на победителя, че ако иска да влезе във владение, трябва да подпише договор за превеждане на парите в 15-дневен срок. Още на втория ден след писмото от Плевнелиев от "Йоана Транспорт" плащат на държавата 107 000 лева, но още не са влезли във владение на плажа.

За ситуацията е сигнализирано до МВР, прокуратурата в Царево, до Областна управа, но досега нищо не е направено.

"Ние питаме – кой е действителният стопанин на ивицата? Как така старата фирма работи, след като има нов търг и победител? Кой носи отговорност при инцидент – старата или новата фирма? Август месец тук идват най-много туристи, всичко това вреди на имиджа на града", посочват от СДС-Приморско. Оттам допълват, че кметицата Лиляна Димова също е безучастна към ситуацията.

"Смятаме, че новият министър не е запознат с това какво се случва в действителност, тъй като сред подчинените му има чиновници от времето на Гагаузов, които вероятно прикриват фактите. Призоваваме министъра да не допуска порочната практика от минали години – сключването на договори за стопанисване на плажовете да става по средата на сезона. От години сезонът е твърде кратък, за да го губим в съдебни спорове и да рискуваме живота на туристите, които стават все по-малко", твърдят местната структура на СДС. Оттам настояват за самосезирането на НАП и Инспекцията по труда, които трябва да се произнесат как така старата фирма упражнява дейност на плажа, без да има договор.