СДС помага на майка да станат лични асистенти възможност на хора в трудоспособна възраст да бъдат "лични асистенти" на лица с увреждания. Бюджетът се определя на база отпуснати за месеца часове, които се изчисляват според потребностите на лицето с увреждане. Средният брой отпуснати часове е 160, а заплащането, което асистентът получава е 2 лева на час. Целта на проекта е да осигури заетост на безработни лица, като ги обучи за асистенти, а от друга страна да даде възможност на роднините да се върнат на работа, поверявайки грижите за човека с увреждане на асистент.

 

Бургаски майки на деца с трайни увреждания са кандидатствали по проекта и са получили предложение да оставят децата си за 4 часа дневно на грижите на непознат човек, а по същото време те да гледат друго дете.

Според жените въпреки, че отговарят на изискванията за заплащане на 160 часа се отпуска помощ за 80 часа, което автоматично ги изхвърля от програмата, защото има класирани пред тях хора – с повече отпуснати часове. "Когато отидохме в службата да питаме защо са ни дали само 80 часа ни отговориха, че ако роднина на човека с увреждане желае да стане "личен асистент", не може да получи повече от 80 часа на месец, независимо от състоянието на лицето с увреждане", възмущават се майките.

Чрез народния представител Ваньо Шарков сините отправиха питане към социалния министър Тотю Младенов за възможностите и изискванията, майките на деца с увреждания да кандидатстват и да бъдат одобрени, като лични асистенти на своите деца по проект "Подкрепа за достоен живот" по ОП "Развитие на човешките ресурси". Отговорът на социалното министерство бе представен от ръководството на СДС-Бургас на майките в края на месец януари. Според жените отговорът на министър Младенов е непълен и в него само се преповтарят "сухо" законови и нормативни изисквания.

"Въпреки отговора, според който майките на деца с увреждания имат право да са лични асистенти на децата си, жените са с впечатление, че има проблем в прилагането на проекта в Бургас", коментира общинският председател на СДС-Бургас Константин Райков. Той съдейства на жените да оформят своите предложения и питания, свързани с проекта, които чрез народния представител Ваньо Шарков отново да бъдат представени пред министър Тотю Младенов.

Заедно те изготвиха предложение в условията за кандидатстване по проекта да има по-голяма диференциация на нуждаещите се от личен асистент, т.е. часовете да се определят според процента на увреждане.

"Изискванията за участие в проекта са много тежки. Очевидно е, че майките са заблуждавани или не им е обяснявано както трябва. Абсурдно е и това, че програмата се прекъсва, ако заради лечение на детето се напусне страната", каза още Константин Райков. Той допълни, че СДС-Бургас ще продължи да търси варианти държавата да подкрепи тези бургаски майки, които не са оставили болните си деца в домове, а продължават да се грижат за тях денонощно.