СДС: Търговци в центъра да плащат по-нисък наем

Предложението на местните седесари е досегашната наемна цена, която търговците плащаха на общината на месец, от 30лв./кв.м. да бъде променена на 23 лв./кв.м.

 

Според сините по-ниската такса ще повлияе благоприятно на търговците, особено в условията на финансово-икономическа криза.

Сред мотивите на сините за исканата промяна е и решението на Общинския съвет от 23 – 24 септември т.г., когато той намали наемната цена за обектите по чл.56 от Закона за устройството на територията. Местните седесари са категорични, че обектите по чл. 56 от ЗУТ и обектите по отменения чл. 120, ал. 4 от ППЗТСУ са сходни по характер, предназначение и дейност и би следвало да бъдат променени и наемните цени на обектите по чл. 120, ал.4 от ППЗТСУ.

„За разлика от обектите по чл. 56 обектите по отменения чл. 120, ал.4 от ППЗТСУ са от масивно строителство и са с доста по-голяма квадратура. Характерът и дейността им обаче са сходни и би следвало наемната цена да е еднаква”, обяснява общинският съветник от СДС и вносител на предложението Вълчо Чолаков.

От СДС-Бургас напомнят, че базисната наемна цена на обектите по отменения чл. 120, чл.4 за 2007, 2008 и 2009г. за „Супер зона” е била 21 лв./кв.м. на месец, а през 2010 г. таксата е драстично увеличена с близо 50 % - 30 лв./кв.м. на месец.

"СДС-Бургас винаги е работило в полза на бургазлии и затова ние смятаме, че в условията на финансово-икономическа криза намаляването на наемните такси би повлияло добре на малкия и среден бизнес в Бургас", коментира председателят на общинската структура на СДС Константин Райков.

Докладната записка с предложението е внесена в Общинския съвет и се очаква тя да бъде разгледана на заседанието през месец ноември.