WP_20131121_025

WP_20131121_025

Седмица на движението започва във Варна варненци ще имат възможност да се раздвижат безплатно, като се включат в различни дейности, подготвени от спортни клубове, младежки организации и училища.

Първият ден на инициативата във Варна ще бъде със специален фокус върху децата и младежите на града. В рамките на деня три училища и една детска градина ще провокират възпитаниците си да бъдат физически активни. ОУ "Петко Рачев Славейков" ще организират в рамките на голямото си междучасие игри на открито за своите ученици, а Националната гимназия по хуманитарни науки и изкуства ще се разкършат във всеучилищно хоро. На народните танци ще се отдадат и ОУ "Константин Арабаджиев" с помоща на клуб по народни танци "Ритъм 7/8", докато децата, родителите и учителите от ЦДГ№12 "Пинокио" се наслаждават на велопоход в района на квартал "Аспарухово".
В следобедните часове спортни и танцови клубове ще отворят вратите си за малките граждани на Варна. Инциативата се органириза от сдружение "Варненски младежки фестивал". Целта е да се акцентира върху проблемите на децата с наднормено тегло. Затлъстяването при децата се е удвоило, а при подрастващите се е утроило за последните три десетилетия (според американския Център за контрол и превенция на заболяванията). През 2010 г. повече от една трета от децата и подрастващите са с наднормено тегло или
затлъстяване.
Според представително изследване на МБМД сред 703 граждани на столицата, областни и други градове, проведено в периода 11 – 16.05.2011 г. по поръчка на Българската федерация по фитнес и културизъм, 57% от децата в България са с наднормено тегло, 35% от тези с наднормено тегло са със затлъстявания.