DSC_5062

DSC_5062

Семир Абумелих: Спонсорирам касата с 1 млн. лв. Ще ги съдя, заради нарушаване на договора

че съм станал спонсор на касата. Нека тогава шефът й (д-р Пламен Цеков - директор на НЗОК б.а.) да облече една фланелка с надпис "Дева Мария". Това каза на пресконференция днес Семир Абумелих - собственик на здравното заведение. Задълженията на касата към болницата са с натрупване от месеци, заради непълното плащане. Според него подобни проблеми имат и другите здравни заведения в града.DSC_5067

"Ще инициирам кръгла маса по темата и ще поканя за участие в нея здравния министър Десислава Атанасова, бургаските депутати, колеги. Това, което се случва е несправедливост и нищо чудно да има намесени софийски интереси. Когато не можеш да плащаш, няма как да каниш специалисти да работят при теб и тогава и пациентите си отиват", коментира Семир Абумелих. Според него "някой иска да вкара правителството в капан", защото по така записания договор за следващата година излиза, че не "парите следват пациента, а болниците". "Явно някой чиновник не може да контролира болниците за фалшиви пациенти. За това вина ние нямаме. Като не може да си свърши работата, да си ходи. Какво искат да ни накарат да ходим с куфарите с пари, за да искаме определен брой лимит за пациенти ли?", недоумява собственикът на "Дева Мария". Той не изключва вероятността ситуацията с болниците и касата да рефлектира върху резултатите от изборите догодина. "Аз съм член на ГЕРБ и в мой интерес е нещата да вървят в правилната посока. Но трябва проблемите в здравеопазването да се оправят", допълни Абумелих.

От името на болницата, адвокат Александър Бобев е завел иск срещу касата на стойност 27 500 лева. Причината е нарушаване на договора, според който за извършени 36 безкръвни операции касата е заплатила 11, а другите 26 не ги признава. "Тази клинична пътека е проверявана неведнъж. Досега не са открити нередности. Как така сега ще признаят част от извършените операции, а другата - няма, след като са правени от един и същи лекар по един и същи начин", зададе риторичен въпрос адвокат Александър Бобев.

"Мародерстването на касата е спрямо всички, не само срещу нас. Затова сме подали документи за регистрация в съда на Сдружение на бургаските болници и когато тя бъде факт, ще говорим от името на всички", допълни Семир Абумелих.

Текст Десислава Георгиева

Снимки Лина Главинова