Сергей Соловьов: Не сравнявам версиите на "Анна Каренина"

Той пристигна в Бургас за премиерата на филма си "Анна Каренина" по едноименния роман на Лев Толстой. Лентата бе завъртяна в кино "Тракия" в рамките на 8-то издание на международния "София филм фест на брега", който се провежда в бургас. Фестивалът се организира от "Арт фест", сдружение "На брега" и е финансиран от община Бургас. Медиен партньор на феста е Chernomorie-bg.

 

"Анна Каренина" е класическа екранизация по книгата на Толстой. Във филма се снимат Танята Друбич, Олег Янковски, Ярослав Бойко, Александър Абдулов, Сергей Гармаш.  Според режисьорът текста на Толстой е магически текст. "Ако учениците гледат филма и започнат да четат "Анна Каренина", значи съм изпълнил задачата си. Може да не прочетат целия роман, може да прелистват страниците, да прехвърлят главите, може да пропускат отделни пасажи, няма значение", смята Сергей Соловьов. Той признава, че е очаквал средното поколение в Русия да гледа хилма. Оказало се обаче, че филма е гледан от младото поколение, което са свързани с културата. Според режисьорът се забелязва затъпяване сред младите. "В училището ги учат как да постигнат успеха, нищо друго. Това е единственият им възпитателен подход", смята режисьорът.

Сергей Соловьов сподели, че филма му трябва да се гледа в кино, не в мултиплекс. Той самият е срещнал затруднение при разпространяването на "Анна Каренина". Лентата е била прожектирана в Лондон, Ню Йорк. Славянските народи разбират филма. На Запад обаче не им е ясно, защо Анна се хвърля под влака. "Ако човек разбира "Анна Каренина", няма смисъл да му я обясняваш. Ако обаче не я разбира, няма какво да обясняваш. Той няма за разбере", категоричен е Соловьов.

Руският режисьор бе приятно изненадан от книжарница "Хеликон". Той получи новото издание на "Анна Каренина" и бутилка фестивално вино.

Заради големия интерес "Анна Каренина" имаше две прожекции в рамките на "София филм фест на брега". Десетки бургазлии бяха си взели почивен ден или просто бяха избягали за около 2 часа от работа, за да гледат филма на обедната прожекция в 14.00 часа.