Сградата на болницата ще светне в зелено на 9-ти октомври в 20.00 часа. Снимка Архив Черноморие-бг

Сградата на болницата ще светне в зелено на 9-ти октомври в 20.00 часа. Снимка Архив Черноморие-бг

Сградата на УМБАЛ - Бургас ще свети в продължение на 3 часа в зелено - цветът на донорството. Светлините ще бъдат включени в 20.00 часа тази събота, 9-ти октомври. Този ден е избран тази година за отбелязване на Европейски ден на донорството. По едно и също време в различни градове в страната ще бъдат осветени в зелено емблематични сгради.

В Бургас е избрано това да бъде сградата на УМБАЛ, тъй като там се осъществяват донорските ситуации. От 2014 година до настоящата година са реализирани 18 донорски ситуации в болницата. "12 са реалните ситуации, при които е извършена успешна трансплантанция на органи на нуждаещи се. При четири от донорските ситуации има регистриран отказ от страна на роднините на донора, а две не са реализирани по медицински причини", каза доктор Здравка Инджова - областтен координатор по донорство.

"Работим успешно с "Евротрансплант". При първата донорска ситуация бе трансплантирано сърце на пациент в Австрия, има трансплантиран и бял дроб в чужбина", допълни доктор Инджова.

Тя участва активно в подготовката и прякото осъществяване на донорска ситуация в УМБАЛ - Бургас. Д-р Инджова призна, че трудно се води разговор с близките на пациент, изпаднал в мозъчна смърт. "Те за няколко минути минават през болката, отричането, гняв, най-често насочен към нас, че не сме направили всичко възможно, за да спасим техния близък. Трябва да проявяваш търпение и такт, за да убедиш хората, че с дарения орган от техния близък се дава шанс за живот на друг човек", допълни д-р Инджова.

В рамките на инциативите, които са насочени за повишаване на информираността за донорството, ще бъде прожектиран безплатно и филма "Живот за живота" на режисьора Стефан Командарев. Прожекцията е на 6-ти октомври с начален час 18.00 ч. в зала "Тончо Русев" на Културен дом Бургас (бивш Културен дом на НХК б.а.).