Никулден е сред най-чаканите празници от бургазлии. Снимка Архив Черноморие-бг

Никулден е сред най-чаканите празници от бургазлии. Снимка Архив Черноморие-бг

Шефът на бургаския затвор Бранимир Мангъров предлага 6-ти декември - празник на морския град да бъде обявен за неработен. Той е входирал писмото си с предложението на 15-ти януари в деловодството на Общинския съвет. На базата на писмото му председателят на ОбС Севдалина Турманова е написал докладна записка, която бе разгледана на заседанията на постоянните комисии в местния парламент и предстои да бъде обсъдена и гласувана на сесията в края на февруари.

Шефът на затвора е посочил като мотив за предложението си факт, че 6-ти декември е неучебен, празничен, но пък работен, което води до редица неудобства, както за работещите родители, така и за ръководителите на всички държавни, общински и частни структури, които срещат очакванията на работниците и служителите да бъдат освободени по-рано от работа, за да изведат децата си за празника и да приготвят празничната трапеза. Според  него, обявяването на този ден за неприсъствен би позволило на гражданите на Бургас да изживеят по-пълноценно празника на града, като посетят повече от празничните събития, организирани от общинската администрация и да получат повече време да бъдат заедно със своите близки.

С писмо с входящ №08-00-9583/16.01.2020 г. областният управител на област Бургас Вълчо Чолаков е изразил положително становище за обявяване на 6-ти декември за неприсъствен ден на територията на община Бургас. Денят е обявен за празник на Бургас с решение на ОбС през 1992 година.

"Идеята е повече от екстравагантна. Тя няма и икономическа обосновка. Администрацията ще почива, всички останали ще се изнесат от града, ако 6-ти се пада петък или понеделник", коментира докладната записка съветникът от "БСП за България" Георги Спасов на заседание на Комисията по култура и читалищна дейност, където бе дебатирано предложението.

При гласуването докладната не срещна подкрепата на членовете на Комисията - "за" гласуваха 0 съветници, "против" - 0, "въздържал се" - 6.