Konstantin_Garov1

Konstantin_Garov1

Шестокласник от Бургас - най-добър на състезание по математика

природо-математическа гимназия "Акад. Никола Обрешков" шашна журито с отличните си познания по теория на числата, числови редици и комбинаторика и се завърна в родината с първото място в своята група.

"Золотое руно" се организира от Краснодарския център за работа с надарени ученици по математика "Бернули"и събира най-добрите математически школи в Русия. През тази година над 90 изявени ученици мериха сили в изтощителното състезание. Освен абсолютният призьор Константин Гаров, славата на ПМГ "Акад. Никола Обрешков" като една от най-добрите школи по математика в Европа успяха да защитят шестокласниците  Кристина Зангова, Христо Добрев, Михаела Милушева, Радостин Петров, Адриана Кирилова и Сияна Жекова и Даниел Рохов от VII клас, като всички те донесоха в Бургас грамоти за отличното си представяне. 

Любопитен е фактът, че в тазгодишното издание на "Золотое руно" бургаският отбор бе единственият представител на България. За разлика от повечето международни състезания, където е нужна само заявка за участие, участието в "Золотое руно" е възможно единствено след покана от страна на организаторите. От  ръководството на ПМГ "Акад. Никола Обрешков" отбелязаха, че за тях подобна покана е радост, не просто защото с участието си учениците успяват да сверят своите знания, а защото имат възможност да получат нови. Форматът на състезанието е такъв, че след всеки състезателен ден се провежда аналитична част, в която се коментират задачите от деня и техните решения и учениците, които имат въпроси и неясноти, могат да получат компетентен отговор. 

Освен с почти маратонската си продължителност, "Золотое руно" се отличава и с регламент, различен от всички други. Участието на математиците не завършва с решаването на задачите. При предаване на решенията журито изисква от всеки един да обясни как е стигнал до отговорите, а обичайна практика е знанията да бъдат проверявани и с уточняващи въпроси. Българските представители и тук са показали отлична подготовка, а членовете на журито са приели обосновката на Констатин Гаров с адмирации. Според тях шестокласникът от Бургас е преодолял езиковата бариера чрез езика на математиката до такава степен, че задаването на допълнителни въпроси е станало ненужно.