Бургас също се включва в шествието на Безсмъртният полк. Снимка Архив Черноморие-бг

Бургас също се включва в шествието на Безсмъртният полк. Снимка Архив Черноморие-бг

Фондация "Безсмъртният полк" ще отбележи 75-тата годишнина от разгрома на хитлеро-фашизма, не по улиците на градовете, а в социалните мрежи. "С оглед на външните обстоятелства, на мерките срещу пандемията от COVID-19, които промениха функционирането на живота ни през последните седмици, ние сме длъжни да се съобразим с решението на Народното събрание и на Правителството на Република България за удължаване периода на извънредното положение до 13 май 2020 г. и да организираме провеждането на "Безсмъртният полк" по начин, който да не застрашава живота и здравето на участниците в него", съобщиха от фондацията.

Тази година шествие по улиците на България на "Безсмъртният полк" няма да има!

Фондация "Безсмъртният полк" предлага на всички участници в това грандиозно събитие през 2020-та година то да бъде проведено онлайн и пренесено в социалните мрежи.

Нека всеки българин, който има роднини - участници в Съпротивата срещу фашизма в периода 1923-1945 година, да разпространи техните снимки в своите социални профили и в групите, в които членува.

Същевременно Управителният съвет на фондация "Безсмъртният полк" заявява, че следи с внимание развитието на епидемиологичната обстановка и, при нейното благоприятно развитие и отпадане на мерките за събиране на граждани на едно място до 9-ти май, са готови да реагират и да проведат ежегодно събитие в традиционен порядък.

"Безсмъртният полк" приема за своя основна задача запазването във всяко семейство на личната памет за поколението, участвало в Антифашистката съпротива и Втората световна война.

Участието в "Безсмъртния полк" означава, че всеки българин, който помни и почита свой роднина – ветеран от Българската армия, партизанин, нелегален, боец от Съпротивата, политически концлагерист и затворник, участвал в Антифашистката съпротива и във Втората световна война, на 9-ти май всяка година ще излиза на улиците на своя град с техните фотографии, за да вземе участие в Парада на "Безсмъртния полк". Участието в "Безсмъртния полк" е доброволно.

Акцията е проведена за първи път през 2012 година в руския град Томск. На следващата 2013 година акцията "Безсмъртен полк" се провежда в 120 градове и села в Русия, а през 2014 година в 500 града в седем страни по света. През 2015 година "Безсмъртният" полк марширува в 15 държави. От 2016 година България също се присъединява към инициативата.