DSC_1276

DSC_1276

Шофьорите в Бургас ще продават билети от декември

ще продават на пътници хартиени билети от края на годината. Ако пътуващ се качи в автобуса и няма електронна карта, с която да се чекира на валидатора в автобуса, той ще трябва да си купи билет от водача, обясни Руска Бояджиева - заместник-кмет по евроинтеграция в Община - Бургас.DSC_1847

Продажбата на хартиените билети е част от проекта "Интегриран градски транспорт", който Община - Бургас изпълнява от 2008 година. В рамките на проекта бяха закупени нови автобуси, които от три години се движат по улиците на града. Част от проекта е и електронната система за таксуване на пътници. Тя стартира на 7-и септември, когато бяха въведени електронни карти за пътуване. Те замениха старите хартиени карти. Все още в автобусите на градския транспорт може да се пътува с хартиен билет, закупен от кондуктора. Предстои да бъдат спрени от продажба хартиените билети. Само тези, които нямат карта, заредена с електронни билети, ще трябва да си купят хартиен от водача, но на цена от 1.50 лева.

"Все още не е ясно кога точно ще заработят вендиг автоматите, от които ще може да се зареждат електронните карти за пътуване. Подали сме цялата документация към Националната агенция за приходите в края на август. Очакваме от тях да извършат фискализацията, за да заработят автоматите", уточни Бояджиева в отговор на въпрос на "Черноморие".

Предстои до края на месеца да бъде пусната и т.нар. "бърза линия", която ще свързва трите комплекса - "Меден рудник", "Изгрев" и "П.Р.Славейков". Тогава ще бъдат спрени и маршрутките с номера 1, 2 и 2а, които сега се движат по линиите, свързващи тези комплекси. По проекта ще бъдат спрени общо седем линии. Ще бъдат пуснати обаче нови като вътрешната линия в "Меден рудник" и тази, която ще свързва "П.Р.Славейков" и "Изгрев".

В края на ноември тръгва бързата линия