Ще правят панорамен ресторант на бургаския мостик

 

Мостикът бе определен за символ на Бургас миналата година. Той трябва да бъде ремонтиран, заради лошото му състояние. Основното изискване към проектантите е да изработят нова концепция за моста, не само като инженерно съоръжение с нов естетичен вид, но и с обогатяване на функциите му. Целта е мостикът и прилежащото му пространство да се превърнат в нова обществена зона за гостите и жителите на Бургас.

Открит коктейл-бар, панорамен ресторант за бързо хранене, кафе-сладкарница, рибен ресторант и щанд за морски сувенири, са част от изискванията към идейния проект, чрез които 32-годишното занемарено съоръжение ще се превърне в нов развлекателен атракцион, културен център и естествено продължение на архитектурния ансамбъл "Казиното"

В заданието се препоръчва проектът за възстановяване на бургаския мостик да включва възможности за разходки с лодка, гмуркане и подводна фотография, водни скокове, риболов и метеорологичен център на най-високия му етаж, който да предлага на гостите информация за скоростта на вятъра, температурата на въздуха и водата, вълнението на морето и др. Освен това се предвижда на мостика да бъдат монтирани телескоп и далекоглед, с които да се наблюдава остров Света Анастасия и намиращите се в близост до Бургас черноморски курорти. За пълноценния отдих и приятното прекарване ще бъдат обособени места за сядане и поставяне на напитки и фотоапарати.

Друго изискване към проекто-предложенията е цялостна подмяна на електрическото захранване и осветителните тела на съоръжението. Така Мостикът ще се превърне в любимо място за вечерни разходки на гостите и жителите на града. Задължително условие за всички идейни разработки е използваните материали да бъдат защитени от корозия.

Проектите ще бъдат оценявани от компетентно жури. Победителите ще получат награди от 2500 лв. за първо, 2000 лв. за второ и 1000 лв. за трето място, както и 2 откупки на разработки за 500 лв.