DSC_7234

DSC_7234

"Синият растеж" - нови възможности в Черно море

организиран от "Морски клъстер" – Варна.

В работата на конгреса взеха участие Маруся Любчева – евродепутат от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, Беате Гминдер началник отдел "Морска политика – Средиземно и Черно море" в главна дирекция "Морско дело и рибарство" към Европейската комисия, представители на на Европейската мрежа на морските клъстери, Министерството на транспорта, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), ВВМУ, ТУ Варна, Асоциацията на производителите на рибни продукти и др.

Целта на форума бе да се представи европейската стратегия за "син растеж", като се акцентира върху Черноморския регион и възможностите на клъстерните обединения за повишаване конкурентоспособността на морския сектор и прилагането на добрите европейски практики.

Евродепутатът Маруся Любчева поздрави участниците във форума, като отбеляза важността на подобни инициативи и подчерта значението на единодействието на институциите за изграждане на обща морска политика на България и необходимостта от по-тясно сътрудничество между черноморските страни, което все още не е достатъчно ефективно към момента.

"Син растеж" е дългосрочна стратегия на Европейската комисия в подкрепа на цялостния растеж в морския сектор. Нейната цел е да се справи с предизвикателствата (икономически, екологични и социални), засягащи всички сектори на морската икономика; да изведе на преден план синергията между секторните политики; да проучи взаимодействията между различните дейности и тяхното потенциално въздействие върху морската околна среда и морското биоразнообразие; да идентифицира и подкрепя дейности с висок потенциал за растеж в дългосрочен план, като премахне административните бариери пред растежа; да насърчава инвестициите в иновации и да стимулира придобиването на умения чрез образование и обучение.

"Синият растеж" е насочен към съществуващи, нововъзникващи дейности с висок потенциал като морски транспорт на къси разстояния, крайбрежен туризъм, офшорна вятърна енергия, обезсоляване на морската вода, използване на морските ресурси във фармацевтичната и козметичната индустрии и др.

Г-жа Любчева проведе разговори с ръководството на Морски клъстер – Варна, с областните управители и с представители на местните и регионални власти за реализиране на съвместни инициативи, които да подкрепят морския сектор. Тя взе участие в организираната пресконференция и отбеляза, че инициатива като днешната може да се приеме за отправна точка в подготовката за участие в новия програмен период 2014-2020 година на Европейския съюз. "Преди всичко е важно да имаме изградена национална политика, да определим собствени ресурси и като допълнение да потърсим възможностите за европейско финансиране. Европейското финансиране не замества националното, ние също носим отговорност за развитието на морския сектор. В момента, обаче, повече се говори, отколкото се действа", сподели тя.

Евродепутатът Маруся Любчева се обърна в специално приветствие към участниците във форума:

Уважаеми организатори, домакини и участници в Международния конгрес "Син растеж в Черноморския регион - перспективи и възможности". Винаги се отнасям с уважение към символиката. Когато говорим за Черноморския регион и за Черно море, е важно да усещаме морето, да чувстваме силата и емоцията, която то ни носи, но и да разбираме проблемите му. Затова се отнасям с изключително уважение към всички, които, опитвайки се да покажат за пореден път пред обществото значимостта на проблемите, свързани с Черно море, правят това именно тук – на брега на Черно море. Винаги се отнасям и с необходимата доза критичност, защото смятам, че тя ни е необходима, за да ориентираме своята дейност в практически аспект и в интерес на по-бързото движение към поставените цели.

Днешният дневен ред е изключително важен – "Синият растеж" се превърна в една от важните цели на ЕС, а Черноморският регион винаги е бил и ще продължава да бъде важна зона за европейските политики.

Наскоро проследих движението по въпроса за Европейската стратегия за Черно море, както и възникналия въпрос: „Забравена ли е политиката на Европейския съюз за Черноморския регио”. Разбира се, отговорът е и „да” и „не”. Но на всички тук в тази зала ни се иска да се движим по-бързо, да развиваме политики, които да удовлетворяват гражданите на страните около Черно море, да ни дават сигурност в бъдещето.

Всяка една от черноморските страни има своите интереси, специфики, очаквания към работата на всяка една от институциите, чиито акценти са свързани с Черно море – от създаването на Букурещката конвенция до дейността на ОЧИС, ПАЧИС, Черноморската синергия и Визия за Черно море 2020.

Различията между страните и различните очаквания не могат да бъдат пречка да обединим усилията си по онези проблеми, чрез които Черно море ни свързва. А те са достатъчно много и нито една от страните не може и не трябва да ги решава сама. Можем да ги решаваме заедно и с по-бързи темпове, прилагайки принципите на добросъседство, партньорство и акумулативност както по отношение на резултатите, така и на натрупаните проблеми. Това би довело до промяна и преориентиране на целите с днешна дата, до включването им като цели на всяка една от черноморските страни и на региона като цяло.

Обсъждането на проблемите на морските индустрии и дейности, обединяването на структурите, които са техни носители, е също толкова важно, колкото самото формулиране на идеята за „син растеж”. Защото именно те могат да изпълнят тази идея със съдържание, от което гражданите на региона се нуждаят. А гражданите на региона имат много общи интереси и те са свързани със сигурността, с околната среда, със справедливата търговия, с ефективния и добър транспорт, с риболова, с преноса на енергийни суровини през Черно море, с корабния трафик и корабостроенето, с морския туризъм. Общи са и темите, свързани с образованието, културата. Хората от региона се нуждаят от сериозно развитие на целия социален пакет и, независимо от спецификите в страните, могат да се търсят общи приоритети.

 

Вероятно много от тези теми ще се дискутират. Най-важно е конгресът да изведе важните акценти, които да дадат своя принос към развитието на региона . В условията на икономическа криза, в условията на все още съществуващи замразени конфликти и пораждащо се ново напрежение, всички ние имаме право да търсим развитието, което може да направи региона по-спокоен и по-добър за жителите му.

Особено важно в това отношение е доброто взаимодействие между институциите и структурите, които работят по проблемите на Черно море. Искрено желая това обединение да се случи, а организаторите на конгреса да продължават да ни предлагат подходящи форуми и събития, които ще ни сближават все повече.

Пожелавам успех на конгреса!