NGerov

NGerov

Скандал заради хиперактивен първокласник в СОУ "Найден Геров" във Варна

преговори с ръководството на учебното заведение и представители на Община Варна и Регионалния инспекторат по образование, родителите не можаха да стигнат до компромисно решение.

Обезпокоени за здравето на децата си, част от родителите настояват 7-годишния Димитър да бъде преместен в друг клас. В своя защита те посочват редица прояви, извършени от малчугана. Той често се биел с връстниците си, веднъж дори е посегнал на класния ръководител. Най-сериозният инцидент станал на 9 ноември, когато Митко бута от стола свой съученик, който и си удря главата. Детето е откарано в болница с комоцио. Нашите деца ги е страх да идват на училище, твърдят потърпевшите. От вчера те са предприели крайни мерки. В учебните часове са влезли само четири деца, а останалите 18 малчугана са отсъствали. 
Детето ми е нормално, просто е по-палаво от другите деца, заявяват родителите на Митко. Те са го водили при различни специалисти, като част от тях смятат, че детето е хиперактивно, но според други – не е. Според родителите синът им реагира агресивно, тъй като е провокиран от другите деца. Те го обиждат, наричат го глупак, настроени от собствените си родители против него, каза майката на Митко – Надежда Петрова. Съжалявам, че е станал инцидент, но не може на 7-годишно дете да се слагат етикети, допълва жената. По думите й в момента Митко ходи на терапия. Предстои за неговото състояние да се произнесе и лекарска комисия. 
В защита на първокласника се изказа и още една от майките Галя Гроздева, чието дете продължава да ходи на училище. Когато видим медицинските заключения, тогава ще кажем какво е детето. Това е средата, в която растат нашите деца, не трябва да има дискриминация, посочи Гроздева. 
От ръководството на СОУ "Наден Геров" предлагат на родителите няколко варианта за решаване на проблема. Единият от тях е в децата да бъдат преместени в стая, където има видеонаблядение и всяко междучасие да има дежурен учител. В ход е и процедура по осигуряването на социален асистент на детето, който ще присъства и ще се грижи за него. Директорът на училището Мария Нестерова се съгласи в час да влизат и свободни родители, които да наблюдават учебния процес. 
От община Варна се ангажираха по най-бързия начин да осигурят социален асистент на първокласника, въпреки, че все още не е доказано, че той е хиперактивно дете. От там напомниха още, че всички са длъжни да осигурят ежедневно посещение на децата си на училище и ако това не стане, родителите подлежат на глоба. Майката и бащата на Митко пък са готови да платят за жена, която да е непрекъснато с него по време на училище. 
Въпреки предложените мерки, родителите се безкомпромисни. Те настояват по-най бързия начин Димитър да бъде преместен в друг клас. По този повод от Регионалният инспекторат по образование обясниха, че за целта трябва да се свика педагогически съвет, където да се изслушат и двете страни и да се вземе решение. По процедура той може да бъде насрочен за следващата седмица, тъй като е необходим 7-дневен срок, за да могат социалните служби да се запознаят с проблема и ако се наложи да излязат с позиция в защита на детето. 
На този етап проблемът остава отворен. Голяма част от родителите и днес прибраха децата си и категорично отказаха да ги пуснат на училище.

Днес+