DSC_4163

DSC_4163

Слаб интерес към дебатите за транспорта в Бургас

Едва 50-на души се събраха в залата на НХК тази вечер, за да чуят как и при какви условия ще се пътува след като електронната система стане факт. Тя се въвежда в рамките на проекта "Интегриран градски транспорт", който Община - Бургас изпълнява от 2007 година.DSC_4166DSC_4179

Акцентът е въвеждането на електронните карти за пътуване. Те ще сменят досегашните хартиени карти. Пътуването с тях ще струва 95 стотинки. Такава ще е и цената на билета, закупен от вендинг машини, които ще бъдат поставени на седем места в града. С този билет ще може да се пътува в рамките на 45 минути и да се използва повече от едно превозно средство. Пътуването ще става само в една посока. Ако пътник се качи без билет в автобуса, той ще може да си купи такъв от шофьора. Цената му обаче ще е 1.50 лева.

В момента 70% от бургазлии пътуват със закупени карти. Целта е повече да си купят от новите карти, а не да купуват билети за еднократно пътуване. В момента едномесечната карта струва 42.50 лева. Тази сума ще отпадне и електронната карта ще бъде зареждана периодично със средства. След като се качи пътникът в автобуса, той ще доближи картата до устройството и тя ще отнеме 95 стотинки за пътуването. Картите за ученици, които сега се продават по 18 лева на месец, ще запазят стойността си. Без значение дали парите в картата са изчерпани за настоящия месец, през следващия картата ще трябва отново да се зареди с 18 лева.

Общо 28 групи правоимащи пътуват в момента с карти с намаление в градския транспорт на Бургас.

На обсъждането тази вечер в залата на НХК имаше хора с увреден слух, за които бе осигурен специален превод. Новостите бяха представени от зам.-кметовете в Община - Бургас Красимир Стойчев и Руска Бояджиева и Петко Драгнев - управител на общинска фирма "Бургасбус".

Преди да стане факт новата транспортна схема - в това число и цената на билета и картата, трябва да бъдат гласувани в Общинския съвет на Бургас.

Обществените обсъждания, на които се представя електронната система за таксуване, продължават по комплексите на града. 

На 13-и април е обсъждането в спортна зала "Младост" в комплекс "П.Р.Славейков", на 14-и април - в спортна зала "Никола Станчев" в "Меден рудник", на 15-и април в спортна зала "Бойчо Брънзов" в комплекс "Зорница".