Така изглежда картата на страната за следващата седмица. Графика НИХМ

Така изглежда картата на страната за следващата седмица. Графика НИХМ

През почивните дни времето ще бъде предимно слънчево. В следобедните часове ще се развива купеста облачност, по-значителна в събота над западната половина от страната, където ще има краткотрайни валежи и гръмотевици; възможни са локални интензивни явления и градушки. Дневните температури ще се понижат с 1 до 3 градуса и максималните ще са предимно между 29° и 34°.

В неделя и в началото на новата седмица вероятността за краткотрайни следобедни валежи намалява - само на изолирани места, главно в планинските райони в Западна България, ще превали. Температурите отново ще се повишат и дневните на места в низините ще достигат 36°-38°. В по-голямата част от страната ще е почти тихо, в източните райони - със слаб, след обяд до умерен вятър от изток-североизток и дневните температури по Черноморието ще остават под 30°.

Към средата на седмицата от запад към страната ще приближи атмосферен фронт, въздушната маса ще се лабилизира. Повишава се вероятността, отначало в Западна България, а към четвъртък и по-източно, за развитие на мощна купесто-дъждовна облачност, валежи, гръмотевични бури и градушки. Със северозападен вятър ще започне и понижение на температурите.