Предупреждението за жълт код е в сила за половината страна. Графика НИХМ

Предупреждението за жълт код е в сила за половината страна. Графика НИХМ

Националният институт по метеорология и хидрология издава предупреждение от първа степен (жълт код) за силен вятър в 14 области от страната. Очаква се още преди обяд вятърът да се ориентира от северозапад и да се усили, като на места в Дунавската равнина, западната част от Горнотракийската низина и по долината на р. Струма пулсациите му ще достигнат до 20-22 m/s, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология.

Предимно слънчево ще остане времето в страната през настоящата седмица.

В сряда ще бъде предимно слънчево, но след обяд над Западна България ще се развие купеста облачност и на места там ще превали, в планините и ще прегърми. Ще продължи да духа до умерен северозападен вятър. Максималните температури ще бъдат около и над 30°.

В четвъртък над страната ще премине атмосферно смущение. Още сутринта над Западна, по-късно през деня и над Централна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевици. Има повишена вероятност на места явленията временно да са интензивни, възможни са и градушки. Вятърът ще отслабне, дневните температури ще бъдат с 4°-6° по-ниски.

В петък над по-голямата част от страната ще се установи слънчево време, най-късно в източните райони. Вятърът ще е от север-северозапад, слаб до умерен. В събота ще се задържи предимно слънчево, с купеста облачност след обяд, вероятността за валежи е малка; в западната половина от страната вятърът ще отслабне и ще стихне.

В неделя и в началото на следващата седмица в следобедните часове ще се развива и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. След краткотрайното понижение на температурите в четвъртък, от петък те отново ще се повишават и през почивните дни и в понеделник максималните ще са около и над 30°.