Така изглежда корицата на брой 2 на списанието, което ще бъде представено в Созопол. Снимка Лина Главинова

Така изглежда корицата на брой 2 на списанието, което ще бъде представено в Созопол. Снимка Лина Главинова

След 7 години  списанието за литература "Море" се връща в програмата на празниците на изкуствата "Аполония", които се провеждат в Созопол. Най-новият втори брой на бургаското общинско издание гостува на "Аполония" по покана на артистичния секретар на фондация "Аполония" Маргарита Димитрова, каза пред сайт "Черноморие" Иван Сухиванов, редактор на бургаското маринистично списание. Премиерата на общинското списание "Море" е на 5-ти септември от 17.00 часа в Градската художествена галерия в Созопол. Броят е посветен на 110 години от рождението на Димитър Димов. Това веднага се разбира от художественото оформление на корицата на изданието със снимки от култовите филми "Осъдени души" и "Тютюн", създадени по едноименните романи на писателя Димитър Димов. По случай 100 години от рождението на Александър Геров, двамата  редактори на "Море" Росен Друмев и Иван Сухиванов, публикуват неговите стихотворения "Обръщение" и "Картина от Илия Бежков".

Съдържанието на брой 2 на "Море" включва стихове на Рада Панчовска, Илко Димитров, Иван Теофилов. В раздел "Проза" се представят творби на Ваньо Вълчев, Стефан Кисьов Иван Вълев, Янчо Чолаков и др. Критика и есеистика, преводна литература, книги - отзиви интервю с Кева Апостолова включва още броя. Представянето на списанието, след близо 7 годишно прекъсване, на празници на изкуствата "Аполония" заслужава аспирации за организаторите, категоричини са хората от поетичната и писателска гилдия. Списанието е създадено през далечната 1980 години. Скоро изданието надхвърля регионалните си рамки и в него поместват творбите си Ивайло Петров, Константин Павлов, Николай Кънчев и др. изявени български поети и писатели. Негов последен главен редактор е Христо Фотев.

От 1993 до 2007 година съществува като маринистично списание.От 2009 година "Море" е тримесечно списание за литература, изкуство и култура. То излиза с финансовата подкрепа на Община Бургас.