Гларусите станаха тема на дебат в Общинския съвет на Бургас

Гларусите станаха тема на дебат в Общинския съвет на Бургас

Мониторинг и оценка на проблема свързан с популацията на гларусите ще бъде направен на територията на община бургас. Това решиха общинските съветници след повече от час дебати по темата за нарастващия брой на гларусите и вредите, които нанасят. Докладната записка бе входирана от съветниците от "Движение България на гражданите" Стоян Грозев и Манол Тодоров. В нея те предлагаха да се създаде работна група с отворен формат, в която да бъдат поканени различни експерти, НПО-та и отговорни институции. Членовете на въпросната група от своя страна да изготвят план-програма с мерки за ограничаване популацията на гларусите в Община Бургас.

До докладната се стигна, след като се увеличават случаите на хора, които са нападани от гларуси и на птици, които стават жертва на хищните пeрнати.

Темата се оказа щекотлива и предизвика сериозни дебати на сесията на местния парламент. В докладната си записва съветниците цитират и еропейска директива за справяне с проблема: "Опазването на естествено срещащите се птици на територията на ЕС е урегулирано чрез Директива за птиците (2009/147/EC). Директивата за птиците забранява дейности, които директно застрашават дивите птици, но член 9 от нея дава на страните членки право, което позволява да се направят изключения от разпоредбите като не се изисква предварително съгласуване с ЕК при прилагане на изключенията".

Те дават и пример за конкретни градове, които са се справили с разрастващата се популация на гларусите: "Рим е първият град в Европа, който от 2018 г. въведе химична стерилизация на пернатите чрез заложено в хранителни примамки специално вещество. А град Остенде, Белгия използва дрон чрез който се отбелязват местата с гнезда на гларуси, а градските власти заменят истинските яйца с изкуствени. Фалшивите яйца не само ограничават увеличаването на популацията, но и намаляват агресивното поведение на птиците".

Според зам.-кметът на община Бургас по европейски политики Весна Балтина, администрацията не е правила мониторинг на популацията на гларусите. Решението не може да бъде взето на местно ниво и то касае, както министерства, така и ЕС. "Нямаме капацитет да се справим с биоразнообразието. Общината е готова да стане партньор на организация, на която да стъпим", допълни Весна Балтина.

Съветникът Красимира Маркович (ГЕРБ) поиска да разбере дали и какви средства ще бъдат необходими по докладната записка, ако бъде приета, тъй като в комисията се предага да влязат четирима експерти. Според един от вносителите Манол Тодоров, няма да се плаща на външните експерти.

В дебата се включи и кметът на общината Димитър Николов, който обеща, че администрацията ще съдейства за решаване на казуса и административните разходи ще бъдат от бюджета на администрацията.

"Нула компетентност на Общинския съвет и на Общината. Пълна некомпетентност на общинските съветници, които не знаят как става промяна на директива. Камо ли експерти да работят безплатно. Съгласен съм да се намерят външни експерти, но да не са от НПО", коментира Иво Баев ("Демократична България - Обединение").

Според колегата му от "Движение Гергьовден" Георги Маринчев, има смисъл от създаване на работни групи, каквото бе предложението на вносителите и той подплати думите си с пример за създадената преди време група, свързана с решаване на проблема с бездомните котки.

Съветникът Георги Дракалиев (ВМРО) заяви, че през 1910 година кметът на Бургас е издал заповед за справяне с гларусите. "Преди 100 години е нямало ЕС. Не можем да обявим война на птиците. Това ще ни вкара в лоши коментари. Трябва да вървим в правилната посока, иначе ще дадем лош сигнал", репликира го кметът Димитър Николов.

Според Веселин Пренеров (ГЕРБ), трябва да се внимава с темата, защото има песни за гларуси, така се казват и детски градини и посягането на гларусите може да създаде травма у децата. "И Кумчо Вълчо е герой от детска приказка, но не ни пречи да ограничаваме популацията на вълците. Трябва да се направи оценка и да се оцени, и заплахата, която гларусите имат за другите популации", заяви Даниела Божинова ("Демократична България - Обединение").

На финала на дебатите съветниците решиха да бъде създадена комисия с участието на трима съветници - Георги Митев, Стоян Грозев и Живко Господинов, с участието на зам.-кмета Весна Балтина и на представители на РИОСВ, Областна дирекция "Земеделие" и външни експерти, които да извършат мониторинга.

Галерия