Живко Табаков е един от вносителите на докладната. Снимки Архив Черноморие-Бг

Живко Табаков е един от вносителите на докладната. Снимки Архив Черноморие-Бг

След час дебати в Общинския съвет на Бургас, велоалеята на Крайбрежната в Морската градина остава. Трима общински съветници - Живко Табаков, Константин Бачийски и Тодор Ангелов, предложиха маркировката на конфликтната велоалея да бъде заличена в отсечката от Моста до края на плаж "Бургас - Север". В докладната си записка съветниците предложиха и Общинският съвет да възложи на общинска администрация да постави коректни табели, указващи алеите за споделеност със знак Г16, както и тези само за пешеходци на необходимите места в Морската градина, както и да възложи на администрацията да обследва възможност за алтернативен маршрут на велосипедистите или обособяването на т.нар. "Алея за здравето" в рамките на Морската градина.

"Не целим да отнемем правота на велосипедистите, а да създадем удобства за всички и да се намери баланс между отделните участници в движението. Трябва да се направи задълбочен анализ и да се води диалог с обединенията на велосипедистите в града, за да се направи алтернативен маршрут", обоснова предложението Живко Табаков.

Според Георги Дражев от НФСБ, вече са изтегли петте години по проект, по който е положена маркировката за въпросната велоалея и тя трябва да бъде премахната, за да имат предимство пешеходците.

"Сетихте се една година преди изборите, че има проблем. Спрете с тези ПР акции. Как ще спрете тези, които карат бързо?", заяви Николай Иванов от ГЕРБ.

Живко Табаков поиска от общинска администрация да кажат дали конфликтната велоалея е законна или не.

"Алеята е маркирана в изпълнение на проект. Нарушение няма. Съгласно Проекта за организация на движението има отбелязана велоалея и тя е маркирана. Проучването Ви показва, че може би се създава конфликт в тази зона. Алеите са за пешеходците. Наредбата обаче казва, че може да има велоалеи в зони за пешеходци, стига да са обособени по определен начин. Дали, ако я няма маркировката там ще е по-безопасно? Решението трябва да отговаря на закона. Не може да се правят промени току така. В Проекта за организация на движението има ред за изпълнение. Може би трябва да се направи предложение до Комисията по безопасност и организация на движението и да се изготви проект за вело трасе в Морската градина. И на пешеходните пътеки, които пресичат улиците "Александровска" и "Алеко Богориди" има конфликти. Въпросната велоалея в Морската градина, както е маркирана е законна, защото е маркирана", отговори на питането Чанка Коралска - зам.-кмет по строителство в община Бургас.

Според Георги Дракалиев, всеки участник в движението трябва да се пази сам.

"Трябва праволно да бъдат монтирани знаците, които обозначават кой е с предимство и за кого е предназначена алеята. Докато бъде направен нов маршрут, велоалеята е споделена, но пешеходците са с предимство", заяви Табаков.

Според Румен Ангелов от ГЕРБ, има много велоалеи в Бургас, които са маркирани на неподходящи места.

"Алеята не трябва да се премахва, защото създава ред. Друг е въпросът, ако се стигне до премахването й как ще стане това? Говорим за екология. Хората нямат пари да си купуват електромобили, но могат да карат велосипеди. Според мен, първо трябва да се направи новата велоалея, а след това да се премахне сега съществуващата. Трябва да се създават правила", заяви водачът на групата на ГЕРБ Димитър Людиев.

Дебатите приключиха с гласуване. Предложението на тримата съветници бе подкрепено с 14 гласа "за". 3-ма гласуваха "против", 18 - "въздържал се". Така докладната записка не бе приета и велоалеята остава.

Галерия