DSC_3285

DSC_3285

След взрива, семейството на Пламен прави курбан за здраве Пострадалите семейства бяха настанени в общински жилища, докато бъдат ремонтирани апартаментите им. Година и един месец след инцидента, семействата отново са у дома си.

"Върнахме се в дома си преди четири месеца. Отначало децата отказваха дори да прекрачат прага на апартамента, защото спомена за случилото се е все още жив. Избягваме да говорим за това, за да можем по-лесно да продължим", сподели Пламен Димитров. В злополучната нощ изгоряла покъщнината на семейството. Иконата на свети Мина (на снимката горе), която била окачена в коридора на жилището обгоряла в пламъците. "Иконата пострада, но светеца ни спаси. Затова на неговия празник - 11-ти ноември, вече втора година правим курбан за здраве на цялото семейство", допълва Пламен. Докато мъжът показва как иконата е пострадала при взрива, кокер шпаньолката Тара се навърта около краката му. В първите минути на експлозията кучето побягнало уплашено далече от блока. Стопанинът му се сетил за него, веднага щом се погрижил за съпругата си и двете им деца - Рая и Никол. "Тара беше стигнала чак до паркинга на жп гарата. Мястото не й е познато, защото не я разхождаме там. Хора ме упътиха, къде да я търся", спомня си Пламен Димитров.DSC_3217
При инцидента той остава без работа. От взривната вълна е отнесено и помещението, в което е малкия зеленчуков магазин на семейството. Благодарение на активната намеса на кмета на общината Димитър Николов, Пламен започва работа в "Синята зона". Мъжът успява да докаже качествата си и от контрольор вече работи като инспектор в общинската структура.
Семейството му и това на останалите пострадали тепърва ще решават дали да водят граждански дела срещу EVN, собственик на съоръжението, в което стана инцидента. В моменат тече наказателно дело по случая срещу служителите на фирмата, които са били на място в нощта на инцидента. Тогава живеещи в блока са подали сигнал за спирането на тока на няколко пъти.DSC_3290
Ден след взрива трафопоста бе изместен на открито, в двора на Медицинския център, който се намира в съседство (на блока на третата снимка). Двете помещения, където се е намирал са дарени от EVN на живеещите във входа 32 семейства. Как ще бъдат ползвани те ще решат всички, след като проведат общо събрание.
Фирмата е възстановила изцяло пострадалите жилища и е осигурила средства за обзавеждането на двата най-постралади апартамента, както и на двама магазина в блока.
Предстои съда да се произнесе по случая.