Kryven2

Kryven2

Служителите в оставка на Кръвния център във Варна искат да бъдат чути

в което очакват да седнат на масата за преговори с отговорните институции. Ако това не се случи, кръвният център в морската столица ще затвори и пет области ще останат без жизненоважните му услуги.

Служителите настояват 40% от парите, които самият центът успява да заработи всеки месец, да остават за тях, тъй като предвиденото увеличение от 16% реално практически не се усеща. Лекарите в медицинското заведение са с нетни заплати от около 500 лева, а лаборантите – с малко над 400 лева. Въпросът на служителите е как с тези пари да издържат себе си и едното си дете, например.
Освен увеличение на заплатите те искат и повишаване на щата, тъй като в центъра се извършват специализирани изследвания по европейски стандарт, които изискват концентрация и повече персонал.
Служителите споделят, че се надяват да не се стигне до преустановяване на дейността на кръвния център, тъй като по този начин безпътицата, в която са изпаднали, ще засегне и много хора без вина. След колективната оставка вчера здравният министър Десислава Атанасова заяви, че действията на специалистите са въпрос на национална сигурност. Според тях обаче търпението им вече е изчерпано и единствената им надежда е да се стигне до преговори. 

Днес+