Слънчев бряг остава с режим на тока 2:1

Това наложи спешната визита на министъра на енергетиката Трайчо Трайков в Слънчев бряг. Придружаван от своя заместник Иво Маринов, отговарящ за туризма двамата се приземиха с хеликоптер в Слънчев бряг да се запознаят на място с обстановката, възникнала заради аварията. Повредата на електропровода доведе до прекъсване на елзахранването по Черноморие и във всички хотели на комплекса. На съвместна среща с ръководствата на Съюза на собствениците и "Слънчев бряг" АД министъра беше информиран за масовите недоволства и рекламации от туристи в пика на сезона. В хода на срещата Трайчо Трайков докладва за оперативната обстановка, довела до аварията, както и за мерките предприети за ликвидиране на последствията от нея.

Прекъсването на елснабдяването е в два участъка - в района на Старо Оряхово и Ахелой. В първия случай прекъсването на високоволтовия електропровод е станало вследствие на силен вятър, довел до скъсване на кабела, който след това е нанесъл камшичен удар върху носещия стълб, довел и до неговото авариране.

Аварийна група на НЕК е започнала отстраняването на повредата, но действията и се затрудняват от влошените метереологични условия.

В случая с Ахелой е установена, че става въпрос за кражба на кабел и там последствията от аварията са преодолени.

Независимо от предприетите действия, министърът информира, че до пълното отстраняване на аварията, което се очаква да стане не по-късно от неделя до обяд, режимът на тока ще бъде 2:1.

След Слънчев бряг, министърът оттеля на мястото в Старо Оряхова, където се работи по възстановяването на елзахранването.

Максим Момчилов