T-_DAILY_LINAKAMERA_3-12_LINA_1_DSC_1725

T-_DAILY_LINAKAMERA_3-12_LINA_1_DSC_1725

Социалният министър открива нова градина в Бургас Точно една година след старта на изграждането й, градината, намираща се в най-големия бургаски квартал "Меден рудник", е готова да посрещне 130-те свои възпитаници. Откриването е насрочено за 11.30 часа на 17-ти септември, когато е първият учебен ден.

На откриването водосвет за здраве на децата, техните родители и учители ще отслужи Сливенският митрополит Иоaникий. За доброто настроение на своите гости децата са подготвили програма с песни, танци и стихове.    
"Надежда" е част от Общностен център за ранно детско развитие и родителска подкрепа, реализиран в рамките на Проекта за социално включване на Министерството на труда и социалната политика. Проектът се изпълнява на два етапа, включващи  изграждане на два отделни корпуса. От тази учебна година готов да отвори врати и започне работа е корпус "А". "В" деня на неговото откриване ще бъде даден официален старт на строителството и на втория корпус "Б".
"Надежда" е най-модерното детско заведение в Бургас, предлагащо едновременно социални, здравни, психологически услуги за деца, родители и учители. Проектът е на обща стойност 3 470 000 лева – от тях 865 000 лева, осигурени от Община Бургас, а останалите  - държавно финансиране. Целият срок за изпълнение на проектните дейности е две години. Освен строително-монтажни дейности, в тях са заложени още закупуване на обзавеждане и оборудване и предоставяне на социални услуги.
Сградата на корпус "А" на общностен център "Надежда" разполага с три нива. На първото са обособени кухненски блок и складови помещения, второто разполага с две спални отделения и стаи за занимания, лекарски кабинет, зали за индивидуална и групова работа с деца и родители. На ниво три са обособени още две стаи за игра със спални към тях. Сградата разполага и с голяма тераса, подходяща за провеждане на занимания на открито. В двора на детската градина на площ от 285 кв.м. е обособена площадка, оборудвана с модерни съоръжения за игра и специална ударопоглъщаща настилка, отговаряща на всички съвременни стандарти за безопасност. Към градината има и изграден паркинг. Районът е озеленен с нова дървесна и тревиста растителност.
Новопостроеният корпус "А" на общностния център е на обща стойност 1.7 милиона лева. В тази сума влиза както строителството, така и цялостно обзавеждане на центъра, а на по-късен етап е предвидено и закупуване на автобус, който ще осигури превоза на деца от по-отдалечени райони.
Заниманията на децата в градината ще бъдат организирани в четири групи. От догодина, с построяването на корпус "Б", ще бъдат разкрити още четири. Общностният център ще предлага индивидуална и групова работа с деца от 0 до 3 г. и от 3 до 7 г., както и с техните родители и учители. В него ще работят специалисти - психолози, социални работници, невролози, логопеди. Социалното заведение ще предлага още ранна интервенция за деца с увреждания и почасово гледане на деца.
Със спестени 300 000 лева от бюджета на обекта при проведените тръжни процедури и по настояване на кмета Димитър Николов в корпус "Б" е предвидено изграждане и на модерен басейн. Освен за плуване, той ще се използва и за рехабилитация на деца с двигателни увреждания.
Със завършването на новия общностен център "Надежда" ще бъде решен изцяло проблемът с местата в детските градини в най-големия комплекс на Бургас - "Меден рудник", където живеят 80 000 бургазлии.  Детският център ще реши нуждите и на много деца със специални потребности, ще подпомогне техните родители. Ще бъдат открити и над 100 нови работни места за специалисти в различни сфери. По проект социалните услуги, предлагани от общностният център, ще стартират от януари догодина. Свободните работни позиции и изискванията към тях ще бъдат официално обявени на сайта на Община Бургас www.burgas.bg през октомври.

Социалният министър направи първа копка на 17-ти септември 2011 г. Снимка архив Chernomorie-bg