Созопол и Несебър отново сключват примирие Според надпис, открит в град Истрия, датиран от ІІ в.пр. Хр. и представлява декрет на Аполонийското народно събрание, изпратен да бъде поставен в тамошния храм на Апалон, Аполония е била изправена пред крайна опасност. Според съдържанието на надписа Месембрия (Несебър) нападнала Аполония (Созопол) вероломно и без обявяване на война. Месембрийците превзели Анхиало (Поморие), чийто солници вероятно са били повод за конфликта. Самият град Анхиало е създаден от Аполония, което допълнително нажежава страстите. След това месембрийци обсадили самата Аполония като осквернили храма на Аполон, който вероятно се е намирал извън крепостните стени-предполага се на днешния остров Св. Иван. Аполонийци поискали помощ от Истрия и тя изпратила бойния си флот под командването на Хегесагор,син на Моним. Обединеният флот на Аполония и Истрия потопил в ожестечено морско сражение флота на Месамбрия като Хегесагор лично пленил един неприятелски кораб. След това съюзническите войски извършили десант в Анхиало и разбили сухопътната армия на Месембрия, която се признала за победена.

Това е историческият факт, около който се гради съвременната традиция за подписване на примирие между двата града. Така, както месембрийци са започнали войната без да я обявят, така е бил извоюван мира без да бъде подписан от двете страни. Това дава повод на съвременниците им да потърсят форма за обявяване на края на военните действия и вековната непримирима вражда.

Идеята за сключване на временно примирие между Созопол и Несебър се е зародила в началото на 90- те години, като акта е извършван на неутрална територия и договорът за примирие е за една година. Самата церемония се е извършвала на 1 април под шеговита форма в присъствието на градоначалниците на Созопол и Несебър като участници във войната и градоначалникът на Поморие, като повод за отминалите военни действия. От 2003 година по идея на Несебър подписването на примирието придобива тържествена и официална форма и градоначалниците на градовете, замесени във войната се подготвят много сериозно за събитието.

След тригодишно прекъсване традицията е възстановена като домакин ще бъде Созопол. Подписването на примирието и отбелязването на историческия факт отпреди повече от 22 века ще постави началото на юбилейните празници на Созопол послучай 2 620 години от създаването на града.

Церемонията по подписването на мирния договор ще се състои на 29 април. Градоначалниците на Несебър и Поморие, придружени от свитите си ще пристигнат в Созопол по море и ще бъдат посрещнати от архонтите и жители на Созопол на пристанището. Шествието, придружено от антични герои и воиници  ще продължи пътя си по маршрута на крепостната стена до Южната кула, където в тронната зала на музея на фондация "Аполония" ще ги посрещне кметът на Созопол, който ще приеме даровете на месембрийци и анхиалци. Градоночалниците ще изложат съображенията си за мир и в случай, че мирните преговори завършат благоприятно примирието ще бъде скрепено с подписването на мирен договор, който е изработен в два екземпляра от созополския художник Иван Бахчеванов. Мирът ще бъде полят с вино, а античен хор ще обяви радостното събитие. Водещ на церемонията ще бъде актьорът Валери Иличов, който в ролята на бог Посейдон ще възпира двата морски град- държави от бъдещи военни конфликти.