ZlatnaRoza

ZlatnaRoza

Специални карти за киноманите на фестивала "Златна роза"

форум за българско кино навършва 50 години, а празникът ще продължи от 7 до 13 октомври.

По повод юбилея всъщност киномаратонът ще стартира седмица по-рано с панорама от избрани филми, печелили наградата "Златна роза". Точната програма за ретроспективата все още се уточнява, но това, което е сигурно, е, че заглавията ще са повече от дузина и че ще бъдат прожектирани до края на фестивала при вход свободен.

За първи път пред родна публика ще бъдат представени няколко заглавия, които вече бяха аплодирани на престижни фестивали зад граница като тези в Кан, Москва, Карлови Вари и Сараево. Сред тях са: "Кецове" на Валери Йорданов и Иван Владимиров, "Островът" на Камен Калев, "Аве" на Константин Божанов, както и късометражните: "Втори дубъл" на Надежда Косева, "Влакове" на Павел Веснаков и "Писмото" на Доротея Друмева.
Иначе за новите филми цената на билета е 6 лв., като за учащи и пенсионери има предвидено намаление – 4 лв. Организаторите не са забравили и киноманите: карта за 5 прожекции струва 25 лв., а за 10 прожекции – 40 лв. Намаление има и за групово посещение – над 10 души, при което пропуските излизат по 4 лв.

Впрочем засега има поне два начина да влизате в киносалона напълно безплатно. Единият е да станете доброволец и да помагате за настаняването на гостите например, а другият – да спечелите фотоконкурса на тема "Киното и розите".

Повече инфо за двете неща можете да намерите на страницата на фестивала "Златна роза" във Фейсбук и то съвсем не случайно, тъй като именно потребителите на социалната мрежа ще оценяват снимките. Оттам ще можете да се информирате първи и за други актуални събития, игри със специални награди и пр. (www.facebook.com/GoldenRoseFestival).

30-ият фестивал "Златна роза" се организира от Изпълнителна агенция "Национален филмов център" съвместно с Министерството на културата, Община Варна, Фестивален и конгресен център, Артин Вижън и в партньорство с Българска национална телевизия.

Днес+