Станишев: Правителството е длъжно да направи нещо във връзка с покачването на горивата Тогава първо компенсирахме доходите на хората, увеличихме пенсии, заплати, социални помощи, помощи за отопление. Това прави държавата, когато има подобна ситуация. Пазарът на производство и търговия на горива в България е на висока степен на монополизиране, добави Станишев. Всъщност има двама-трима производители, вносители и разпространители на едро. Това правителство е планирало за тази година 1 милиард и 200 милиона повече приходи.

По думите на Станишев, въпросът е как се разпределят средствата. Има пари, 128 милиона лева повече за централна, за държавна администрация, за министерствата и за чиновници. Има пари също за АМ "Люлин" стойността й да бъде увеличена с анекси миналата година със 120 милиона лева, каза още той. Тази година по проект на мнозинството, брутният вътрешен продукт на България е с 8 милиарда повече отколкото беше през 2008 година. Председателят на БСП попита защо при такова увеличение на брутния вътрешен продукт приходите са с близо 3 милиарда по-малко отколкото през 2008 година. Според него, правителството трябва да води разговори с производители и търговци на едро на горива. Не е пропорционално увеличението на цените на горивата.

Станишев потвърди, че БСП се готви да организира протести, които ще бъдат обявени. Колкото по-дълго време това правителство е на власт и колкото по-дълго време се мотаем в тази безпътица и ни води до задънена улица, толкова по-зле, каза Станишев. Моето най-голямо притеснение е какво ще бъде наследството от това правителство за следващото и съм просто втрещен от това как бързо разсипват държавността, допълни председателят на БСП.

Трябва да се направи всичко необходимо, за да може БСП да спечели местните избори във Варна и съм убеден, че може. При една добра стратегия и силни кандидатури за общински съветници и за кмет, съобщи Станишев.

 

Днес+