Станишев: Трябва ни нов план, не антикризисна програма "Правителството обяви през септември, че има антикризисна програма от 70 точки, която трябваше да се изпълни до 27 април. Би трябвало тя вече да е финала", каза Станишев.

Според него поредните действия на Министерски съвет са под натиска на синдикатите. БСП настоява новият план да се подложи на обсъждане в парламента и социалистите ще настояват за това, както и за присъствието на самия премиер-министър. Към плана те имат допълнителни предложения, от които най-важното е да се увеличи финансирането по държавния план на заетостта, тъй като всеки ден на пазара на труда излизат по 1 300 безработни. Според социалистите бюджетът на правителството като цяло е сгрешен, не са предвидени и мерки срещу сивия сектор. Корнелия Нинова посочи, че милиард и половина лева остават в сивия сектор в резултат на финансовата политика на правителството. Тя разкритикува социалната политика и обяви, че има инструкции в Бюрата по труда да се създават административни пречки, за да не може хората да се регистрират като безработни. Като причина за това тя посочи липсата на отделени пари в държавния бюджет за подпомагане на безработните. "Не приемаме замразяване на доходите и повишаване на данъчната тежест. Зрее ново социално напрежение" категорична е Нинова, имайки предвид растящата безработица.

Сергей Станишев коментира и изказването на Бойко Борисов за необезпечените договори с държавни фирми и намерението му да даде бюджет 2009 на съд като поредно признаване на провал на сегашната власт. "Бюджетът на правителството към края на юни 2009 беше плюс 180 млн. лева. Ако Борисов даде бюджета на съд, трябва да отговаря и за останалата половин година, когато ГЕРБ застана начело на властта. Да не говорим, че дефицитът на бюджета днес е милиард и двеста милиона лева", заяви Сергей Станишев.

"В бургаската структура има положителни тенденции и сериозна амбиция за реорганизиране в работата и за привличане на млади хора в редиците на партията", каза Станишев. 20 нови члена са получили вчера партийни книжки в Бургас.