dsc_6477

dsc_6477

Странджа ще разчита на допълнително финансиране

с т.н. подход Водено от Общността Местно Развитие (ВОМР). То ще даде шанс на общините от Странджа да се борят за осигуряване на допълнителна финансова подкрепа през новия програмен период. Това съобщи народният представител от ГЕРБ  - Бургас Ивелина Василева, която сигнализира за редица слабости във въпросния текст, в който до този момент беше определен само и конкретно района на област Смолян като единствено допустим пилотен район. По този начин бяха пренебрегнати всички други райони, отговарящи на критериите, заложени в Общия регламент и в регламента за Общата селскостопанска политика за периода 2014-2020.

"Като народен представител от област Бургас съм сериозно обезпокоена за ситуацията в района на Странджа. От трибуната на Народното събрание отправих питания към министър Греков и към вицепремиера Златанова по този въпрос, след които така и не стана ясно на базата на какви критерии е направен избора на пилотен район Смолян. Не получих отговор защо са пренебрегнати други необлагодетелствани планински погранични райони, и по-конкретно районът на Странджа, който има нужда от концентрирана подкрепа на държавата", коментира Ивелина Василева.DSC_1779

През ноември 2013 г. Европейската комисия изпрати своите коментари, в които са идентифицирани слабости, като например неправилно изчислена финансова рамка за програмен период 2014-2020, липса на концентрация на интервенциите, липса на ясна воля и визия за провеждане на ключови реформи, напр. в секторите здравеопазване, образование, води, транспорт и др. Комисията изразява и критики относно прилагането на подхода ВОМР.

Ивелина Василева коментира още, че  след направените промени, районът на Странджа например, който е изключително специфичен, заради ограничените възможности за развитие на животновъдството и липсата на икономически дейност, ще може да разчита на допълнително финансиране, защото обхватът на подхода е разширен.

Според новата редакция на текста на споразумението за партньорство ВОМР ще бъде прилаган "отдолу-нагоре", така че местните общности да участват при формулиране, избора и одобрение на приоритети и стратегия за интегрирано развитие на територията и общностите. ВОМР ще се прилага на подрегионален териториален принцип – на ниво община, група от съседни общини или на ниво област, като предвиденият обхват на населението ще бъде между 10 000 и 150 000 жители.