Странджа с най-добри условия за производство на манов мед

Сред гостите бяха председателят на Съюза на българските пчелари Михаил Михайлов, Кирилка Бекриева –от ДФ "Земеделие" и акад. Атанас Атанасов, един от ръководителите на Съвместния геномен център в София, открит преди няколко месеца.

"Традиционното изложение в Царево има за цел да популяризира уникалния природен продукт - странджанския манов мед, и да помогне на пчеларите да реализират повече и по-добри печалби", каза кметът в приветствието си. Той поздрави пчеларите за упорития им труд през годината и им пожела успех в бизнеса.

Акад. Атанас Атанасов, който е пионер в биотехнологиите у нас и учен от европейска величина, също изтъкна ценните качества на мановия мед. Той ще се опита да докаже, че медът в този регион е по-уникален от останалите. От есента академикът и неговият екип започват изследвания на мед, прополис и перга в региона. Академикът сподели, че е избрал мановия мед заради уникалните климатични условия на Странджа планина и странджанския дъб, който не се среща никъде другаде.

"Решихме да започнем от крайния продукт, за да открием кои са тези биологично активни съставки, които качествено различават мановия мед от останалите медове. Искаме да открием някои тайни, които определят това качество.Тогава бихме могли да посочим къде в Странджа планина има най-добри условия за произвеждане на този вид мед, защото още няма никакви гаранции, че медът в цяла Странджа е един и същ", сподели академикът. Той обясни, че медът съдържа хиляди съставки и най-вероятно комбинацията им го прави толкова уникален като продукт.

Академикът призна, че екипът му си е поставил за цел да докаже, че българският мед, за който се носят легенди, в действителност е по-добър. България с нейните дадености прави продуктите по-качествени и по- добри за човешкото здраве. Той сподели, че от 31 - годишна възраст всяка сутрин взема по две лъжици мед и това го поддържа в добро здраве.

Ако докаже уникалността на странджанския мед, академикът ще насочи проучванията си и към други региони в страната.

Кирилка Бекриева представи в Царево "Програмата за пчеларство" за новия тригодишен период, който наскоро беше утвърден от ЕК. Тя подчерта, че процедурата по кандидатстване ще е по-опростена и по-достъпна за обикновения пчелар и обърна внимание, че е осигурен чувствително по-голям бюджет. Това ще даде възможност на повече пчелари да се възползват от програмата.