Varna5

Varna5

Строят във Варна седем къщички за деца в риск благодарение на проекта "Подкрепа за деинституционализация на социални институции, предлагащи услуги за деца в риск", финансиран с европейски средстваСрокът за изпълнение на проекта е 34 месеца, а общата му стойност е 4 832 034, 15 лева. Това включва разходи за ново строителство, обзавеждане и оборудване. 85 на сто от средствата са осигурени от Европейския фонд за  регионално развитие, 15 % - са отпуснати от държавния бюджет, а община Варна ще предостави сумата от 614 790 69 лева за строително-монтажни

работи, оборудване и обзавеждане на обектите. "Това е един от проектите, които буквално бяха загубени, но благодарение на усилията, които положихме, община Варна също ще изгражда такива центрове. Закъсняхме много - навсякъде в страната тези къщички са отдавна факт. Важното е, че успяхме да спасим проекта и в крайна сметка постигнахме споразумение за удължаване на срока за изпълнение - имаме избрани изпълнители, а утре ще бъде направена първата копка на къщичките",посочи кметът на община Варна Иван Портних. Той допълни, че проектът е пример за усилията на общината за развитие на социалната политика, включително и  чрез привличане на европейски средства.
Капацитетът на всеки от центровете е за 14 места. Две от къщичките ще бъдат изградени в ж.к. "Владислав Варненчик" над обръщалото на "Градски транспорт", две - в квартал "Изгрев", и три в село Тополи. В тях ще бъдат настанени деца от домовете в село Рудник, Виница, Крушаре и Луковит. С реализирането на този проект ще бъде създадена възможност за закриване на част от 137-те институции за деца и предоставянето на услуги в семейна среда според индивидуалните потребности на всяко дете.