Студент по богословие показва българските манастири в изложба на открито

Изложбата е подредена на площад "Тройката" в Бургас в дните от Страстната седмица. Фотосите показват най-известните и познати манастири. Сред фотографиите, правени от Светлозар Стоянов, има и такива на средновековни базилики и храмове, скални манастири и оброчища.

 

 

Авторът снима манастирите у нас от близо 9 години. Подтикнало го незнанието и любовта към българското. Първоначално ги възприемал само като архитектурни паметници. По-късно обаче започнал да се вглежда и отвъд стените на манастирите.

"Всеки приема фотографиите по различен начин. Първоначално хората са недоверчиви, но като се заприказваме и започват да питат", разказа богословът. Той избрал да учи богословие, след като обиколил манастирите и прочел "Пътешествията на Матей Преображенски". Желанието му е да завърши обучението си и да бъде ръковополеж за свещеник.

"Пътят към българските манастири не е само с фотоапарат в ръка. Важното е да погледнеш отвъд душата си", разсъждава на глас Светлозар Стоянов.

В изложбата могат да бъдят видяни снимки на Рилският, Преображенският, Дряновският, Бесарбовския манастири, Аладжа манастир край Варна, базиликата в Плиска и други. Фотографиите са събрани в двуезичен албум, който може да бъде закупен.

Изложбата ще остане в Бургас три седмици и се реализира със съдействието на архиерейския наместник отец Борис Беров и подкрепата на община Бургас.

Светлозар Стоянов вече е излагал фотографиите си пред Ректората в столицата преди 2 години.