DSCN2884-1

DSCN2884-1

Студенти и преподаватели на лятна академия в Ахтопол

художествена академия с ръководители проф. Митко Динев, проф. Антон Дончев и доц. Цветослав Христов. Тазгодишното издание ще се проведе в рамките на десет дни с участието на студенти и преподаватели от НХА и от партниращи академии от чужбина, в областта на скулптура от дърво, камък и метал и в областта на експериментална работа в графичен материал - експериментиране с алтернативни материали и техники за графичен печат.

Проектът създава условия, чрез съвместна работа на участващите преподаватели и студенти, да се обменят нови методи и форми на творческо създаване при различните тенденции и процеси на обучение в отделните специалности, както и да се проведе теоретична дискусия относно приликите и различията в творческия процес в академиите и университетите по изкуства. Специфичното в работата на творците е, че изготвените проекти биват изпълнявани в рамките на симпозиума, на разменни начала, от студентите на партниращите академии.

В Международната лятна академия в Ахтопол ще вземат участие преподаватели и студенти от: Национална художествена академия – специалности "Скулптура", "Дизайн на порцелан и стъкло", "Резба" и "Графика", Академия за изящни изкуства Варшава, Полша - Academia sztuk pieknych Warszawi, университет на страната на баските, Билбао, Испания - Universidad del pais Vasco, Bilbao, Академия по изкуства Вилнюс, Литва Vilnius academy or arts Lithuania.

Готовите произведения са продължение на създадената в предходните три години скулптурна експозиция, а графичните работи ще обогатят колекцията към постоянната изложба - графика в творческата база на НХА в гр. Ахтопол.

На 10 септември 2012 г. от 11.00 часа в Творческата база на НХА, Гръцко училище в Ахтопол в присъствието на официални лица ще бъдат представени резултатите от работата на творците, които ще получат сертификати за участие.

Международната лятна академия – "Ахтопол 2012" се осъществява със съдействието на община Царево и кметство Ахтопол.