DSC_6134

DSC_6134

Студенти от 7 държави ще учат български в БСУ

подготвителен курс по български език за чуждестранни студенти.

Студентите ще се обучават по 6-7 часа дневно в продължение на 1 месец. Програмата предвижда запознаване с българския национален бит и култура, с исторически и природни забележителности в Бургаския регион, посещение на редица културни прояви.

Проектът стартира на 27 август. Официалното откриване на курса е на 27 август от 10.00 часа в зала 215 на БСУ. На откриването ще присъства и Боряна Клинкова, която е първата "Еразъм" студентка на БСУ. Във връзка с честванията на 25-та годишнина на програма "Еразъм" в Европа тази година, Боряна Клинкова бе избрана от Европейската комисия за Еразъм посланик на студентите от България. Тя е възпитаничка на Бургаския свободен университет, завършила през 2002 г. специалност "Приложна лингвистика".

На Националната конференция в София на тема "25 години Еразъм в Европа, 15 години Еразъм в България" Боряна Клинкова представи своята лична Еразъм история. Тя участва и в организираните прояви от Европейската комисия в Брюксел и в Копенхаген. В момента Боряна работи като координатор по "Еразъм" и други програми като Фулбрайт и ДААД в германски университет. Годишно помага на около 1000 студенти да осъществят мобилност с цел обучение в чужбина. Съпругът й също е Еразъм студент на БСУ, с който се запознава по време на обучението си в Германия.

Бургаският свободен университет работи по програма "Еразъм" от 2002 година. Има подписани договори и изпраща студенти и преподаватели в над 20 университета от: Португалия; Шотландия; Полша; Германия; Испания; Франция; Гърция и др. Студентите от БСУ, завършили първата година от следването си, могат да осъществят период на обучение между 3 и 12 месеца в друга европейска държава. Желаещите преминават през вътрешна селекция в БСУ. Студентската мобилност с цел обучение по програма Еразъм осигурява финансиране на периода на мобилността, освобождаване от академични такси в приемащия университет, интензивни езикови курсове, академично признаване на резултатите от обучението по време на Еразъм мобилността.