Студенти отбелязаха Деня на сестринството доц. Петранка Пипева, зам.-ректор по учебната дейност пожела творчески успехи в профеисоналното израстване на тази толкова хуманна професия. Представени бяха интересни факти в дългата история на сестринството от д-р  Галина Терзиева, а бъдещи професионалисти по здравни грижи показаха своите знания на слайдшоу, както и изработени от тях брошури за сестрински грижи в различни направления за предпазване, утвърждаване и съхранение на човешкото здраве.

Сестринството е процес на организиране и провеждане на навременни, целесъобразни, качествени и научно обосновани здравни грижи, насочени към човека-болен или здрав. Върху този процес оказват влияние обществените, политическите, религиозните и нравствено-етическите схващания на обществото в различните епохи.

От 2008 г. обучението на медицински сестри се провежда във Факултета по обществени науки на университета. Обучението на студентите е в съответствие с единните държавни изисквания и съчетава традициите на сестринското образование в страната с високите европейски и световни стандарти за качествени медицински и здравни грижи. В специалност "Медицинска сестра" се подготвят специалисти с образователно-квалификационна степен "бакалавър" в направление "Здравни грижи".

Приемът е след завършено средно образование, а формата на обучение е само редовна. Обучението е осем семестъра и осигурява задълбочено овладяване на научни знания в областта на биологията, медицината, здравните грижи, социалните и педагогически науки; на съвременните диагностични методи на изследване на здравословното състояние на личността. Процесът на обучение и възпитание в специалността е насочен и към изграждане на хуманността, като качество на личността на специалиста по здравни грижи.

Развитието на сестринството е в тясна връзка с развитието на науката и по-специално на медицината. Денят е 12 май, защото на този ден през 1820 г. е родена Флорънс Найтингеил-жената, която основава модерното сестринство, съобразено с медицинската наука. Като първа светска медицинска сестра тя напълно променя професията, изпълнявана до тогава от необучени жени или милосърдни монахини и я превръща в уважавана и престижна. През 1965 г. Международният съвет на медицинските сестри обявява официално 12 май като Ден на сестринството. В България първото сестринско училище е открито през 1900 г. от Софийското дружество на Червен кръст. В гр. Бургас обучението на медицински сестри започва през учебната 1950/1951 г., т.е., можем с гордост да отбележим 60-годишната история на специалността в нашия град.