Студенти пишат есета в конкурс на евродепутат 2011 г. в 15 университетска града - Бургас, Благоевград, Варна, Габрово, Велико Търново, Кърджали, Плевен, Пловдив, Перник, Русе, Свищов, Смолян, София, Стара Загора и Шумен, Ямбол. Студентите до 35-годишна възраст от тези центрове могат да изпращат своите есета до 28 февруари 2011 г. на [email protected] с копие до [email protected]. Резултатите от конкурса ще станат ясни в началото на март. Ще бъдат отличени есета във всеки един от 15-те града. Там където участниците са повече, ще бъдат наградени и повече есета. Победителите ще посетят Европейския парламент в навечерието на Деня на славянската писменост и култура 24 май и ще представят своите позиции по време на дискусия в европейската институция.

 

"Темата на есето е вдъхновена от скандалните събития в България. Идеята ни е да провокираме младите и активни българи и да чуем как те разрешават дилемата между свобода и сигурност, смятат ли че дилема въобще има", каза Кристиан Вигенин при представянето на инициативата. По думите му свободата винаги е свързана с образоваността и образованите нации не допускат подобна дилема.

"В контекста на вихрещите се скандали в страната желанието ни е да попитаме студентите къде е границата между свободата и сигурността и съвместими ли са те. За щастие, младите хора все още не се страхуват да изразяват мнението си. Но обстоятелствата са такива, че отново сме призвани да пазим демокрацията и правата си", посочи председателят на Младежкото обединение Явор Гечев.