BTU-Energia_01

BTU-Energia_01

Студенти работят в лаболатория за възобновяеми енергийни източници

различни възможности за набавяне на материална база за учебна и научно-изследователска дейност в областта на възобновяемите енергийни източници. Резултатът е разработка на хибридна захранваща система (соларни панели и ветрогенератор) монтирана на покрива на Техническия колеж. Отчитането на параметрите на тези възобновяеми източници става в зависимост от метеорологичните условия.

BTU-Energia_02

По време на обучението си по специалност "Възобновяеми енергийни източници" студентите извършват луксамперни, спектрални и термични измервания, както и такива с горивни клетки.  Двамата магистри Мирослав Киряков и Стоян Иванов защитиха успешно дипломни работи в тази област.

В Лабораторията по възобновяеми източници се извършва и научна и изследователска дейност, в областта на тънкослойните фотоволтаици и надежността на източниците на възобновяема енергия.

Лабораторията  има създадени партньорски връзки с Университети и научни звена както в страната, така и в чужбина.

Намаляващите запаси на изкопаеми енергийни ресурси вследствие на изчерпване им, увеличеното потребление на енергия, неблагоприятните климатични промени, замърсяването на  въздуха и водата  налагат търсенето на възможности за намаляване на енергийното потребление и разработка на нови, опазващи природната среда източници на енергия. В този дух е поставената от ЕС цел до 2020 г. 20 % от потребяваната в Европа енергия да бъде от възобновяеми енергийни източници. В изпълнение на тази цел освен национални и ведомствени звена в  всеки престижен европейски  университет се създават катедри и лаборатории за обучение, разработка и използване на нови енергийни източници.