На свещениците бяха раздадени защитни шлемове. Снимки Община Бургас

На свещениците бяха раздадени защитни шлемове. Снимки Община Бургас

Влизайте в църквите с маски и ръкавици! Това призовават свещеници от Сливенската епархия. Представители на православното духовенство в Бургас се срещнаха днес с кмета на Бургас Димитър Николов, директора на Областна дирекция на МВР комисар Радослав Сотиров, директорът на Регионалната здравна инспекция - Бургас д-р Георги Паздеров и зам.-кметът по култура, туризъм и спорт в Община Бургас Диана Саватева.

"Заедно с вас имаме отговорността да създадем такава организация, че да не застрашим здравето и живота на хората. Разчитам, че ще ни помогнете и ще спазим всички мерки за минимизиране на риска", обърна се към духовниците кметът Димитър Николов.

Свещениците от всички бургаски храмове и Сливенският митрополит Йоаникий отправят призив към миряните да останат по домовете си!

Те призовават още:

- да не се носят цветя, които да се внасят в храмовете, както и да не се продават цветя пред църквите;

- в храмовете да се влиза само със защитна маска и ръкавици;

- да не се целуват иконите, миряните само да се покланят пред тях;

- да се спазва отстояние пред и в храмовете;

- да не се допуска струпване около свещниците.

Свещениците ще отговарят за реда и пропускателния режим в църквите, за да се избегне струпването на хора.

Извън храмовете контролът ще бъде осъществяван от полицията.

Всички кметски наместници по селата, съвместно с църковните настоятелства са длъжни да участват в прилагането на мерките за безопасност на църквите.

В църквите, в които е възможно влизането ще става, не само през основния вход, но и от страничен.

На празника Вход Господен в Йерусалим, известен още като Цветница, върбовите клонки ще се дезинфекцират преди раздаването им. Повечето свещеници са организирали даването на клонки и свещи да става пред самите храмове, където има такава възможност.

Специална организация е създадена в храм "Свети Николай Чудотворец" в комплекс "Меден рудник". Там ще бъдат извадени пред църквата, освен върбовите клонки, също така иконите и свещниците, за да се ограничи влизането на хора вътре.

Днес бяха раздадени защитни шлемове на всички свещеници. На всички бургаски храмове са доставени защитни маски, ръкавици, платчета напоени с дезинфектанти и дезинфектанти, с които ще се обработват входните врати и иконите.

Следващата среща на кризисния щаб с бургаските духовници ще бъде следващия Велики вторник за набелязване на мерки за предстоящия празник - Възкресение Христово.

Галерия