Филмът ще бъде показан в рамките на XX София филм фест на брега

Филмът ще бъде показан в рамките на XX София филм фест на брега

"Второто освобождение" е 60-минутен документален филм, изграден изцяло от хроники и документи, голяма част от които се показват за пръв път. Черно-белият филм с режисьор Светослав Овчаров и сценаристи Евелина Келбечева и Светослав Овчаров разказва за периода на съветската окупация на България от есента на 1944 до зимата на 1947 г., която предизвиква най-големия политически, финансов и нравствен прелом в новата българска история.

Той ще бъде показан в рамките на XX "София филм фест на брега". Тазгодишното издание ще се проведе от 31-ви март до 8-ми април в зала "Тончо Русев" на Културен дом НХК. 

Филмът участва в 26-ия Фестивал на българското документално и анимационно кино "Златен ритон" в София в края на февруари тази година и спечели (заедно с филма на Костадин Бонев "Гео Милев в лабиринта на времето") наградата на гилдия "Критика" към Съюза на българските филмови дейци "за гражданска смелост и доблест да демитологизира най-новата българска история отвъд познатите идеологически клишета, представяйки малко известни факти от близкото минало".

Светослав Овчаров е роден е през 1957 г. Завършва кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ, където в момента е професор. Овчаров е автор на книги и пиеси и е сценарист и режисьор на над 30 документални и игрални филма,  сред които "Лист отбрулен" (2001), "Любовната история, която Хемингуей не описа" (2008), "Зад кадър" (2010), "Врагове" (2017) - всички, показвани на "София филм фест на брега" в Бургас. Повечето от филмите му са участвали в престижни международни фестивали като Бусан, Москва, Кайро, Варшава, Солун, Сао Пауло, Хайфа и др. и са отличени с множество награди. Носител е на "Златна роза" за 1996, 2008, 2017 г.

Прожекцията на "Второто освобождение" е на 3-ти април от 14:00 часа, филма ще бъде представен от режисьора, а входът е свободен.

"София филм фест на брега" се организира от сдружение "Арт Фест" с финансовата подкрепа на Община Бургас и медийното партньорство на сайт "Черноморие".

Галерия