Свилен Нейков дава 120 000 лв. за базата на Минералните бани Това обеща днес министърът на спорта Свилен Нейков на кметат Димитър Николов.

Целта е Общината да реализира един съвременен спортен център, който да се впише добре в концепцията за развитие на територията. В района до Минерални бани се намират новите и бързо развиващи се бургаски квартали Ветрен и Банево, където тепърва ще расте броят на местните жители и на туристическите посещения.

Министър Нейков заяви, че държавата ще насърчи усилията, които полага Община Бургас за изграждане на нови спортни бази и развитие на спорта като цяло. За целта Община Бургас съвместно с клубовете, които тренират на базата, ще кандидатства за отпускане на сумата от спортното министерство.

Министър Нейков посети изграждащата се спортна база по покана на кмета Николов.

Новото съоръжение ще се намира на мястото на старата база на "Черноморец", включваща игрище за футбол с естествена трева, обслужваща сграда с 35 легла, ресторант и неизползвани досега площи. Всичко изброено е амортизирано през годините и не се намира в добро състояние.

Понастоящем на Минералните бани тренира единственият бургаски отбор по ръгби, футболните отбори на Ветрен и Банево, както и децата от футболната школа на "Нефтохимик".

В момента текат строителните дейности по изпълнение на първи етап от проекта. Той предвижда изграждане на открит плувен басейн (25 на 12.5 м.) с обслужваща постройка и осигурена достъпност за хора с увреждания. Съоръжението ще може да се ползва за спортна (тренировъчна) дейност от бургаските клубове, но и за удоволствие - от бургазлии и гостите на града. Предвидено е монтиране на подгряваща инсталация. Официално е поискано разрешение от държавата басейнът да се пълни с минерална вода от местен източник. За реализацията на първи етап Община Бургас осигури средства в размер на 400 000 лв., заложени в бюджет'2011

Вторият етап на проекта предвижда закриване на плувната база с купол (лека конструкция), изграждане на 2 игрища за мини футбол с изкуствена настилка, 1 тенис корт и 1 игрище за баскет/волейбол. Към съществуващия футболен терен ще бъде направена трибуна.

"Изграждането на модерен спортен комплекс в Минералните бани е във връзка с намерението на Община Бургас за развитие на района като балнеоложки, археологически и рекреационен център. Наличната леглова база създава условия състезатели от различни спортове да провеждат там подготвителни лагери", заяви кметът Николов.

Наскоро Община Бургас получи и управлението на 3 имота на здравното министерство и находищата от минерални води, намиращи се на територията на Минералните бани.