Събират пари за общинско кино в Бургас "Подслон" на Драгомир Шолев.

 

Тази година прожекциите са в зала "Цено Кандов", след като в последния момент стана ясно, че апаратурата в кино "Тракия" е подменена с 3D формат и филмите, направени в Европа не могат да се прожектират там. Това наложи спешно да се търси решение за намиране на зала, за провеждането на феста. И той бе преместен в Кукления театър.

Този проблем отново изкара на светло необходимостта от общинско кино. За оборудването на киносалон са необходими около 276 000 лева. Георги Дюлгеров призова бургазлии да станат ктитори и да закупят столове за бъдещата зала. За целта на всеки - закупил стол, ще бъде написано името му на табелка. Сумата, събрана от ктиторите ще бъде предадена на общината, която да прибави остатъка, а също може да се кандидатства и по европроекти да бъдат отпуснати средства. "Аз купувам два стола по 250 лева единия - за мен и за дъщеря ми", заяви Дюлгеров. По-късно към него се присъединиха - Драгомир Шолев - режисьор на филма "Подслон", който закупи стол за новородения си син, продуцентката Росица Вълканова, Маруся Любчева и съпругът й, Етелка Пирева президент на "Сороптимист Бургас".

Половин час преди началото на филмфеста духовият оркестър свири пред залата на Кукления театър, след което старт на фестивала бе даден от зам.-кмета по образование и култура Йорданка Ананиева. Първата прожекция бе на българския филм "Подслон". В залата бяха и авторите на лентата - режисьорът Драгомир Шолев, продуцентката Росица Вълканова и актрисата Ирена Христоскова. "Българското кино набира скорост и е все по-търсено", сподели Шолев. Не съм правил кастинг, но съм доволен от избора на актьорския състав. Смятам, че филмът ще предизвика интерес, защото е актуален и акцентира върху проблемите на взаимоотношенията между деца и родители". А Ирена сподели, че е попаднала случайно в екипа. Била на концерт с приятели на ъндърграунд група в парк "Заимов" миналата година, където се запознала с асистент режисьора. Той я поканил да участва и тя се съгласила. Запознала се по-късно и с Драгомир Шолев. "Аз не съм професионална актриса, играя себе си и мисля, че се получи добре", сподели младата дама.

По традиция Йорданка Ингилизова и Георги Дюлгеров отвориха бутилка червено вино за успеха на фестивала, а друга бутилка с вино ще предадат на общината, за да го има фестивала и догодина.А Ирена Христоскова разряза фестивалната торта, украсена с лицата на актьорите.