DSC_1392

DSC_1392

Събраха автентични занаяти в Етнографския музей

Започващият гроздобер е повод за радост и веселие, както и традиционните занаяти - грънчарство, медникарство, изработване на текстилни пана, плетене на дантели, кошничарство, дърворезба.

Хлебари, винари и медари ще предложат на бургазлии своя продукция.

Жителите на града ще могат да видят майсторлъка на Евгени Русев – медникар, Атанас Орлов – керамика, Бонка Кънчева - изработване на текстилни пана, Ганка Димова - плетене на дантели, Неделя Михаилова - плетене на дантели, Митко Адамов - дърворезба и на Станко Киров – кошничарство

В програмата ще се включи и Центърът за социална рехабилитация и интеграция на  хора със зрителни увреждания - Бургас и Школа за гоблени с ръководител Анета Салабашева - Краева.DSC_1435

В музея днес бе открита изложбата "Медникарството - едно изкуство  на старите шуменци". Предоставена от РИМ –Шумен, изложбата представя стария и характерен за града отпреди 150 години занаят. Показаните  котли, джезвета, кани, синии, ибрици, съдове за топлене на вода, за получаване на етерични масла и др. са с изкусна филигранна обработка - цветя, птици, дантели и плетеници.

Утре от 18.30 часа в двора на Етнографския музей ще бъде възпроизведен ритуала "Гроздоберник" от танцьори от ансамбъл "Лазур" с художествен ръководител Борис Янев.

На 19-ти септември входът до четирите музея в Бургас ще бъде свободен.