DSC_0656

DSC_0656

Съветниците от "Синята коалиция" искат целодневно обучение в училище

Таня Рускова, настоящ общински съветник на сините. Целта е постепенно всички училища да минат на едносменен режим на обучение, а допълнителни извънкласни занимания да уплътнят времето след училище. Така времето на децата ще бъде изцяло ангажирано, което от една страна ще улесни родителите, а от друга – ще превърне училището в приятно за прекарване място, смятат от "Синята коалиция".

В момента в Бургас има по две училища, които учат в една сграда – например Немска и Английска, Математическа и Френска гимназии. Първата смяна е много трудна за пътуващи ученици от други населени места. В същото време има големи сгради, в които има малко деца, както и пустеещи сгради - например бившето Немско училище.

Въвеждането на целодневно обучение е мащабен проект, тъй като изисква оглеждане на училищни сгради с цел оптимизация, съгласие и подкрепа от страна на родители и учители. Затова първо ще се създадат работни групи, които да изготвят конкретни предложения за всяко училище и квартал.

Работни групи ще огледат и местата, които имат нужда от благоустрояване – междублокови пространства, асфалтиране на улици и нови паркинги, тъй като строителството и инфраструктурата са вторият приоритет в работата на "Синята коалиция" този мандат.

Това бе решено на първия коалиционен съвет за годината, който се проведе в СДС снощи. В него участваха партиите, основали "Синята коалиция" в Бургас – СДС, ДСБ, "Гергьовден", ОДС, БНД.

Третият приоритет за партиите от "Синята коалиция" отново ще бъде подпомагането на двойките с репродуктивни проблеми – въпрос, по който СДС работи и миналия мандат. Общинските съветници от "Синята коалиция" Вълчо Чолаков и Таня Рускова вече са подготвили докладна, с която настояват в тазгодишния бюджет на Община Бургас да бъдат заложени 200 000 лева за финансово подпомагане на процедури ин-витро.